Χατζηδάκης: Σημαντική αύξηση στις συντάξεις – Έρχεται έως και τριπλή ενίσχυση στους συνταξιούχους (vid)

Τα δύο μέτρα στήριξης που θα υπάρξουν από το νέο έτος για τους συνταξιούχους ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Open TV.

«Το ένα θα είναι το ξεπάγωμα των αυξήσεων για όλες τις συντάξεις από 1/1/23

Θα έχουμε και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους – φυσικά και για τους δημοσίους υπαλλήλους – κάτι που θα έχει θετική αντανάκλαση στους συνταξιούχους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Όσον αφορά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αύξηση στις συντάξεις, απάντησε:

«Θα πρέπει να περιμένουμε να κλείσει ο χρόνος. Η αύξηση είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή

Αυτά προστίθενται και διαιρούνται δια δύο. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία και αυτό θα εφαρμόσει και η κυβέρνηση. 

Όσο ψηλότερα πάνε αυτά, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις. Βέβαια, η αύξηση του ΑΕΠ είναι θετικό νέο, η αύξηση του τιμαρίθμου δεν είναι, γενικότερα μιλώντας».

Στην ερώτηση αν αναμένεται οι αυξήσεις στις συντάξεις να κυμανθούν πάνω από 5%, τόνισε: «Δεν θέλω να πω. 

Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την αύξηση του ΑΕΠ και για την αύξηση του τιμαρίθμου. Είναι σαφές, πάντως, ότι θα πρόκειται για μια σημαντική αύξηση».

Για το τι θα συμβεί με αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη από δω και πέρα, είπε:

«Εντάσσονται κι αυτοί στον ίδιο μηχανισμό. Θα πάρουν μία σύνταξη και στη συνέχεια κάθε χρόνος που θα περνάει θα γίνεται αναπροσαρμογή της σύνταξής τους με βάση τον μαθηματικό τύπο».

Για τα αναδρομικά

Σε ερώτηση για το αν θα ανακοινωθεί κάτι αναφορικά με τα αναδρομικά στη ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης  τόνισε ότι «τα δύο μέτρα στα οποία αναφέρθηκα, έχουν ένα μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. 

Σε σχέση με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν ίσως και το μεγαλύτερο βάρος. Αν εξαιρέσει κάποιος τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και την ενέργεια».

Διευκρίνισε ότι για «θα έχουμε από 1/1/23 και τον επανυπολογισμό στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης, για τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, άρα κι αυτό θα οδηγήσει σε πρόσθετες αυξήσεις για κάποιους συνταξιούχους. 

Δηλαδή, θα υπάρξουν κάποιοι, οι οποίοι θα έχουν κέρδος και από την αύξηση των συντάξεων και από τον επαναυπολογισμό και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Αναφορικά με τα αναδρομικά, υπογράμμισε ότι το ζήτημα «έχει κριθεί στα δικαστήρια. 

Η κυβέρνηση εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2020, σε σχέση με περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο 2015-2016, σε κύριες/επικουρικές συντάξεις και Δώρα. 

Είχε ξεκαθαρίσει τότε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ο πρωθυπουργός αργότερα στη Βουλή ότι θα υπήρχε επέκταση του μέτρου και υπήρξε. 

Όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν, αλλά και σε όσους δεν είχαν προσφύγει, για τις κύριες συντάξεις. 

Είχε ξεκαθαριστεί όμως από τότε ότι δεν μπορούσαμε να καλυφθούν όσοι δεν προσέφυγαν για τις επικουρικές και τα Δώρα, διότι δεν άντεχε ο προϋπολογισμός και η οικονομία», επισημαίνοντας ότι το ΣτΕ δικαίωσε την κυβέρνηση.

Για τους συνταξιούχους που δεν πήραν τα προηγούμενα αναδρομικά από τους συντελεστές αναπλήρωσης και δεν θα πάρουν ούτε αυτά, σημείωσε:

«Για τους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρξαν τα έκτακτα βοηθήματα Χριστούγεννα και Πάσχα. 

Ο προϋπολογισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, τα χρήματα τα βρίσκουμε από τους φορολογούμενους, δεν τα φέρνει ο κ. Σταϊκούρας από το σπίτι. Πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατανομή».

Αναφερόμενος στις εκλογές, τόνισε ότι «θα γίνουν του χρόνου την άνοιξη. Κάθε κυβέρνηση θα ήθελε να μοιράζει λεφτά. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οφείλουμε να είμαστε και νοικοκύρηδες».

epirusblog.gr
5 of 5
Χατζηδάκης: Σημαντική αύξηση στις συντάξεις – Έρχεται έως και τριπλή ενίσχυση στους συνταξιούχους (vid)
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8024212172021663366
item