ΑΠΘ: Τοποθετήθηκαν τα πρώτα τουρνικέ στο κτίριο Διοίκησης για τον έλεγχο των φοιτητών [εικόνες]

Πηγή: iefimerida.gr - ΑΠΘ: Τοποθετήθηκαν τα πρώτα τουρνικέ στο κτίριο Διοίκησης για τον έλεγχο των φοιτητών [εικόνες] - iefimerida.gr

Μηχανήματα τουρνικέ εγκαταστάθηκαν στις εισόδους του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Από τον Μάιο ακόμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει ότι «περιμένουμε από τις πρυτανικές αρχές να βάλουν τουρνικέ, γιατί βασική αποστολή των ΟΠΠΙ θα είναι η ελεγχόμενη είσοδος εντός των χώρων των πανεπιστημίων».

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, προ ημερών στην πρυτανεία του ΑΠΘ έγινε η εγκατάσταση των μηχανημάτων που θα εξυπηρετούν την είσοδο των φοιτητών -όταν ξεκινήσει σταδιακά και η εγκαθίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρείες) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου. Στην περίπτωση των ΑΕΙ, βέβαια, ο έλεγχος θα γίνεται ψηφιακά.

ΑΠΘ: Αντιδράσεις από τους φοιτητές -Έρχονται κινητοποιήσεις

Ο Αναστάσης Παπαστουγιαννούδης, Μέλος Φοιτητικού Συλλόγου Ψυχολογίας στο ΑΠΘ, δήλωσε στο ThessToday.gr ότι «ακριβώς μόλις έκλεισαν όλα τα κτήρια του πανεπιστημίου για τις διακοπές, οι πρυτανικές αρχές, συνεχίζοντας πιστά το έργο του προχωρήματος των κυβερνητικών σχεδίων για το πανεπιστήμιό μας, έδωσαν εντολή για τοποθέτηση τουρνικέ εντός του κτηρίου διοίκησης ΑΠΘ, κάτι που αποτελεί εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο της καθολικά ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η επιλογή είναι στο ίδιο μήκος κύματος των εξαγγελιών για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας από τον Σεπτέμβριο, καθώς το υπουργείο και η πρυτανεία, σε περίοδο μάλιστα που οι φοιτητές λείπουμε από τις σχολές μας, προσπαθούν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε έναν χώρο όπου δεν θα χωρά η συλλογική, ανθρωπίνων ρυθμών, φοίτηση, και αξιοπρεπούς προοπτικής από μεριάς μας, ίσα ίσα θα διώκονται ποινικά.

Δεν είναι τυχαίο που ταυτόχρονα με αυτές τις αλλαγές ψήφισαν μέσα στο καλοκαίρι το νέο νόμο-πλαίσιο που αχρηστεύει τα πτυχία μας».

Όπως αναφέρει το μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου, «οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έδειξαν την περασμένη χρονιά ότι δεν θα επιτρέψουν αυτή την καθημερινότητα να γίνει κανονικότητα μέσα στο πανεπιστήμιο, ίσα ίσα θα βάλουν μπροστά τα αιτήματά μας για τα αυτονόητα. Θα συνεχίσουμε δυναμικά όλο το επόμενο διάστημα με γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις.

Απαιτούμε η πρυτανεία να βγάλει τα συστήματα ελεγχόμενης εισόδου από το κτήριο διοίκησης και να μη διανοηθεί να τοποθετήσει σε κανένα άλλο σημείο του πανεπιστημίου».

Από το Τμήμα Ιστορικού Αρχαιολογικού, η φοιτήτρια Σαμπίνα Κουρίδου δήλωσε: «Είναι αδιανόητο εν μέσω καλοκαιριού με το πανεπιστήμιο να παραμένει κλειστό, η πρυτανεία Παπαϊωάννου να προχωρά σε εγκατάσταση τουρνικέ και συστημάτων ασφαλείας. 

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία συνέβη κρυφά ακόμα από τα ίδια τα μέλη της συγκλήτου, αλλά και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο πρύτανης των ΜΑΤ Παπαϊωάννου δεν χάνει ευκαιρία να αποδείξει για πολλοστή φορά ότι αποτελεί δεκανίκι της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική της, κρατώντας τα ΜΑΤ μέχρι και σήμερα στον χώρο της σχολής του Βιολογικού, ευθυγραμμισμένος με την επίθεση απέναντι στον δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου. 

Πρόκειται για μια κίνηση που επιχειρεί να πατάξει τους αγώνες των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της προοπτικής μας. 

Για αυτούς τους λόγους φοιτητικοί σύλλογοι προχωράμε σήμερα στις 15.00 σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, κάνοντας ξεκάθαρο πως αυτές οι κινήσεις δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες, αλλά αντίθετα θα μας βρουν μπροστά τους».


epirusblog.gr
5 of 5
ΑΠΘ: Τοποθετήθηκαν τα πρώτα τουρνικέ στο κτίριο Διοίκησης για τον έλεγχο των φοιτητών [εικόνες]

Πηγή: iefimerida.gr - ΑΠΘ: Τοποθετήθηκαν τα πρώτα τουρνικέ στο κτίριο Διοίκησης για τον έλεγχο των φοιτητών [εικόνες] - iefimerida.gr


epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1999518667779519161
item