Ουρές στη Μόσχα για το ξεστοκάρισμα του H&M: "Θα αγοράσω ό,τι υπάρχει" λένε οι καταναλωτές - Φεύγουν οι δυτικές μάρκες

Μεγάλες ουρές Ρώσων αγοραστών σχηματίστηκαν έξω από τα καταστήματα H&M στα εμπορικά κέντρα της Μόσχας αυτή την εβδομάδα, όταν η σουηδική εταιρεία λιανεμπορίου που δραστηριοποιείται στην ένδυση και υπόδυση άνοιξε ξανά τις πόρτες της για να πουλήσει τα αποθέματά της πριν αποχωρήσει οριστικά από τη Ρωσία.

Μαζί με μια σειρά από άλλες δυτικές μάρκες, όπως η Ikea, η Nike και ο ιδιοκτήτης του Zara, η Inditex, η H&M διέκοψε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά άνοιξε τις πόρτες της για τελευταία φορά αυτή την εβδομάδα για να εκκαθαρίσει τα υπόλοιπα εμπορεύματα που είχε στο στοκ.

Ουρές στη Μόσχα για το ξεστοκάρισμα του H&M: "Θα αγοράσω ό,τι υπάρχει" λένε οι καταναλωτές - Φεύγουν οι δυτικές μάρκες

Η Ρωσία είναι η έκτη μεγαλύτερη αγορά για τη σουηδική εταιρεία

Η έξοδος από τη Ρωσία, την έκτη μεγαλύτερη αγορά της, κοστίζει στην εταιρεία 2 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (σχεδόν 190 εκατομμύρια ευρώ) και επηρεάζει 6.000 υπαλλήλους.

"Λοιπόν, κλείνει, γι' αυτό στεκόμαστε εδώ", είπε στο πρακτορείο Reuters μια Μοσχοβίτισα, η Ιρίνα. "Θα αγοράσω ό,τι υπάρχει".

ΜΟΣΧΑ

Μια άλλη νέα γυναίκα, η Εκατερίνα, είπε: "Δυστυχώς, ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά είναι απαίσιος. Όλα τα άλλα είναι χωρίς νόημα, όπως το πώς θα τα καταφέρουμε".

Ενώ η σουηδική αλυσίδα επίπλων Ikea επέλεξε να πραγματοποιήσει μια ηλεκτρονική πώληση μόνο από τις 5 Ιουλίου, η H&M αποφάσισε να ανοίξει ξανά προσωρινά τα καταστήματά της. Ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανοπωλητής μόδας στον κόσμο μετά την ισπανική Inditex, νοικιάζει 170 καταστήματα στη Ρωσία.

ΜΟΣΧΑ

Η σουηδική εταιρεία θα κάνει και άλλες τέτοιες πωλήσεις μέχρι να τελειώσει όλο το στοκ

Η H&M επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν ουρές σε καταστήματα σε εμπορικά κέντρα και είπε ότι τα περισσότερα από τα ρωσικά καταστήματα της θα ανοίξουν ξανά τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. 

Σκοπεύει να τα κρατήσει ανοιχτά "για περιορισμένο χρονικό διάστημα έως ότου πωληθεί το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος αποθέματος".

ΜΟΣΧΑ

Η H&M, η οποία άνοιξε στη Ρωσία το 2009 και κατέχει επωνυμίες ρούχων, συμπεριλαμβανομένων των Monki, Weekday και Cos, διέκοψε τις ρωσικές δραστηριότητές της στις αρχές Μαρτίου μετά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.

Στα μέσα Ιουλίου, αποφάσισαν να ακολουθήσουν και άλλες, όπως η Nike, που εγκαταλείπει οριστικά τη χώρα.

"Μετά από προσεκτική εξέταση, θεωρούμε ότι είναι αδύνατο, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στη Ρωσία", δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της H&M, Έλενα Χέλμερσον, τον περασμένο μήνα. "Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στους συναδέλφους μας", είπε αναφερόμενη στους 6.000 εργαζόμενους της εταιρείας στη Ρωσία.

Ο λιανοπωλητής μόδας TJX με έδρα τις ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής μόδας της Πολωνίας LPP αποφάσισαν να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους στη Ρωσία, ενώ ο μεγαλύτερος αντίπαλος της H&M, η Inditex, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα αποχωρήσει οριστικά.

epirusblog.gr
5 of 5
Ουρές στη Μόσχα για το ξεστοκάρισμα του H&M: "Θα αγοράσω ό,τι υπάρχει" λένε οι καταναλωτές - Φεύγουν οι δυτικές μάρκες
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6861083028369667171

Τα καλύτερα

item