Εξοπλισμός απ’ τις εταιρίες ΙΑΙ – ELTA για αεροσκάφος ειδικών αποστολών για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Στο τέλος του περασμένου Ιουλίου η IAI και η θυγατρικής της ELTA με εξειδίκευση στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων, αερομεταφερόμενων κυρίως, εξέδωσαν ανακοίνωση Τύπου μέσω της οποίας γνωστοποίησαν την υπογραφή σύμβασης ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με μη κατονομαζόμενη ευρωπαϊκή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, για την κατασκευή και παράδοση ενός αεροσκάφους ειδικών αποστολών. Το ότι η χώρα δεν αναφέρεται, μάλλον ανταποκρίνεται στην πάγια πολιτική των ισραηλινών εταιριών.

Η ύπαρξη του αεροσκάφους μετά την παράδοσή του, αργά ή γρήγορα (προφανώς πολύ γρήγορα…) θα αποκαλυφθεί. Αυτό που θα αργήσει να γίνει γνωστό, είναι η ακριβής διαμόρφωσή του. 

Το είδος του εξοπλισμού δηλαδή που φέρει και κατ’ επέκταση ο επιχειρησιακός του ρόλος και οι δυνατότητές του. 

Αν και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η χώρα στην οποία αναφέρεται το δελτίο Τύπου των ΙΑΙ και ELTA, είναι η Ελλάδα, τα σχετικά σενάρια κατέκλυσαν για λίγες ημέρες τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Επειδή δεν μπορούμε να τα διαψεύσουμε ή να τα επαληθεύσουμε, υποθέτουμε ότι σε περίπτωση που όντως πρόκειται για την Ελλάδα, πρόκειται προφανώς για ενέργεια αντιστάθμισης των τουρκικών δυνατοτήτων στο κομμάτι των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου. Με αιχμή του δόρατος τα συστήματα KORAL και ILGAR καθώς και το αερομεταφερόμενο HAVASOJ, η τύχη του οποίου αγνοείται προς το παρόν.

Το γράφουμε αυτό επειδή δεν έχουν αναφερθεί, έστω και επιγραμματικά, εξελίξεις στο πρόγραμμα. Οι IAI-ELTA προσφέρουν τέσσερις διαφορετικές διαμορφώσεις για την κάλυψη των ρόλων Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (AEW&C), Επιτήρησης Εδάφους (Ground Surveillance), Ναυτικής Περιπολίας και Επιτήρησης (Maritime Patrol) και Ηλεκτρονικού Πολέμου με δυνατότητες παρεμβολών, ηλεκτρονικής επιτήρησης και υποκλοπών.

Και οι τέσσερις αυτές διαμορφώσεις προσφέρονται σε μία πλατφόρμα. Το υψηλών επιδόσεων δικινητήριο G550 της Gulfstream. Βέβαια όπως δείχνει και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε, παρέχεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης εξοπλισμού αποστολής και σε μικρότερα αεροσκάφη όπως το Praetor 500/600 της EMBRAER. Σε ό,τι αφορά στις διαμορφώσεις εξοπλισμού αποστολής αυτές περιλαμβάνουν:

– AEW&C (Airborne Early Warning & Control): Αεροσκάφος εξοπλισμένο με ραντάρ AESA λειτουργίας σε δύο μπάντες συχνοτήτων και κάλυψης 360 μοιρών και προηγμένο σύστημα IFF (Identification, Friend or Foe), συστήματα επεξεργασίας σημάτων (SIGINT) και επικοινωνιών με αντικείμενο τη σύνθεση πλήρους εικόνας στο πεδίο επιχειρήσεων σε αέρα και θάλασσα.

Περιλαμβάνονται επίσης σύστημα διαχείρισης μάχης (Air Battle Management) και καθοδήγησης φίλιων μαχητικών κρούσης (Strike Aircraft Guidance System). Η ΙΑΙ έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας και με την βραζιλιάνική EMBRAER όπως προαναφέρθηκε.

– AGS (Air to Ground Surveillance): Αεροσκάφος εξοπλισμένο με ραντάρ σταθερής διάταξης AESA με κύριες λειτουργικές διαμορφώσεις SAR/GMTI (Synthetic Aperture Radara/Ground Moving Target Indicator), αισθητήρες SIGINT (Signals Intelligence) και ηλεκτροοπτικούς (EO/IR), καθώς και σύστημα διαχείρισης πληροφοριών (Intelligence Management System) με τη δυνατότητα κάλυψης πολύ μεγάλης έκτασης περιοχών.

Στις δυνατότητες των συστημάτων αυτών περιλαμβάνεται ο σε πραγματικό χρόνο εντοπισμός, η αναγνώριση και η ιχνηλάτιση στόχων τα στοιχεία των οποίων μπορούν να διαβιβαστούν άμεσα σε επίγεια κέντρα ελέγχου επιχειρήσεων. 

Τα αεροσκάφη της έκδοσης αυτής ώς IAI-ELTA MARS2 Multi Mission Aircraft, θεωρούνται από τα πλέον ικανά στο συγκεκριμένο ρόλο μετά τα αμερικανικά E-8 JSTARS.

– MPA (Maritime Patrol Aircraft): Αεροσκάφος εξοπλισμένο με ραντάρ σταθερής διάταξης (AESA), σύστημα SIGINT και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες (EO/IR) για τη σύνθεση εικόνας επιχειρήσεων σε θαλάσσιο περιβάλλον

Μπορεί να καλύψει ρόλους έρευνας και διάσωσης, περιβαλλοντικού ελέγχου και θαλάσσιας επιτήρησης, πέρα από αποστολές εναντίον σκαφών επιφανείας (Anti Surface Warfare – AsuW) και ανθυποβρυχιακού πολέμου (Anti-Submarine Warfare -ASW). Κύριο κομμάτι του εξοπλισμού όλων των διαμορφώσεων, είναι οι εκδόσεις του ραντάρ ELM-2022.

– SIGINT (Signal Intelligence): Αεροσκάφος εξοπλισμένο με αισθητήρες εντοπισμού και καταγραφής ηλεκτρονικών εκπομπών καθώς και συστήματα ακριβούς προσδιορισμού της θέσης τους. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα παρεμβολών.

Η ακριβής διαμόρφωση του εξοπλισμού μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ειδικές επιχειρησιακές ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Στο θέμα αυτό φυσικά θα επανέλθουμε όταν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις. Είτε αυτές αφορούν την Ελλάδα, είτε όχι.

epirusblog.gr
5 of 5
Εξοπλισμός απ’ τις εταιρίες ΙΑΙ – ELTA για αεροσκάφος ειδικών αποστολών για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1604438106054613911
item