Αντάρτικο από την περιφερειάρχη της Μαδρίτης, αρνείται να εφαρμόσει τα μέτρα για την ενέργεια, όπως με τον Covid

Η περιφερειάρχης της Μαδρίτης, Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, που είχε αρνηθεί να εφαρμόσει τους περιορισμούς κατά της COVID-19 στη διάρκεια της πανδημίας, ήρθε πάλι σε σύγκρουση με την ισπανική κυβέρνηση.

Αυτήν τη φορά το θέμα αφορούσε στα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επικεφαλής της κεντρικής περιφέρειας, μίας από τις πιο πλούσιες της Ισπανίας, ανέφερε σε μια σειρά τουίτ χθες Δευτέρα και σήμερα πως τα μέτρα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο θα «προκαλέσουν ανασφάλεια και θα τρομάξουν τον τουρισμό και την κατανάλωση».

Το σχέδιο, που περιλαμβάνει όρια θερμοκρασίας για τις επιχειρήσεις, τα μουσεία και τα δημόσια μέσα μεταφοράς, καθώς και περιορισμούς στον φωτισμό των δρόμων, εγκρίθηκε, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στις 26 Ιουλίου να μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 15% την περίοδο Αυγούστου-Μαΐου προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια για έναν αβέβαιο χειμώνα που απειλείται με διακοπές εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Η συμφωνία της ΕΕ περιελάμβανε ένα μεγάλο εύρος εξαιρέσεων, ωστόσο, και η εναντίωση σε περιφερειακό επίπεδο μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα με την εφαρμογή του.

Πρόστιμα για τους παραβάτες των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας

Τα ισπανικά μέτρα, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σε επτά ημέρες, μετά την πάροδο των οποίων όσοι τα παραβιάσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 100-30.000 ευρώ.

«Αυτό δεν θα εφαρμοστεί στην περιφέρεια της Μαδρίτης. Η Μαδρίτη δεν σκοτεινιάζει», έγραψε η Αγιούσο. «Πριν κλείσουμε, απαγορεύσουμε, βάλουμε λουκέτο, γιατί να μην μιλήσουμε στους πολίτες και στις διοικήσεις ως ενήλικες και να τους ζητήσουμε να συνεργαστούν βάσει σαφών κριτηρίων;»

Η συγκρούσεις της Αγιούσο

Η Αγιούσο, που προέρχεται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ήρθε σε σύγκρουση με την αριστερή μειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, αψηφώντας τα μέτρα για αναχαίτιση του ιού με τη δική της, πιο χαλαρή στρατηγική για τη Μαδρίτη.

«Έχουμε συνηθίσει σε αυτού του τύπου την απόκριση από την κ. Αγιούσο, επιδεικνύει πάντοτε μια έλλειψη αλληλεγγύης και εγωισμό», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνιο, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, υποστηρίζοντας πως τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας είναι υποχρεωτικά για τις περιφερειακές κυβερνήσεις.

Γνωστή επίσης ως «η Σιδηρά Κυρία της Μαδρίτης», η Αγιούσο κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές του 2021 με συντριπτική πλειοψηφία, αφού επέτρεψε στα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα να παραμείνουν ανοικτά στη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να προστατεύσει τις επιχειρήσεις.


epirusblog.gr
5 of 5
Αντάρτικο από την περιφερειάρχη της Μαδρίτης, αρνείται να εφαρμόσει τα μέτρα για την ενέργεια, όπως με τον Covid
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3776863915863005048
item