ΚΥΣΕΑ: Αποφάσεις για να μην ανοίξει... κερκόπορτα στα σύνορα του Έβρου

Το περιστατικό με τους μετανάστες στη νησίδα του Έβρου τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου ήταν ένα σημαντικό καμπανάκι για την κυβέρνηση. 

Όχι τόσο για τις ιστορίες που ακούστηκαν όλες αυτές τις ημέρες και ακόμα είναι υπό διερεύνηση, όσο για το γεγονός ότι οι Τούρκοι προσπάθησαν να στήσουν περίεργο σκηνικό σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, θέλοντας ουσιαστικά να ωθήσουν την Ελλάδα να επιχειρήσει σε τουρκικό έδαφος, όπως προκύπτει από τα διαβαθμισμένα έγγραφα του Στρατού.

Η νέα στρατηγική της Τουρκίας στα χερσαία σύνορα χτύπησε «καμπανάκι» στην κυβέρνηση, εξ ου και προγραμματίστηκε εδώ και μέρες η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που θα λάβει χώρα στις 16:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. 

Με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και άλλων κορυφαίων υπουργών, στη συνεδρίαση θα τεθούν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, προκειμένου το σκηνικό του Έβρου να μην επαναληφθεί σε συνέχειες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Όπως εξηγούν στο protothema.gr πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης στο πεδίο, οι Τούρκοι αυτοί την περίοδο «τεστάρουν τα νερά» για ένα ιδιότυπο σκηνικό εκβιασμού. 

Με δεδομένο ότι ο φράχτης του Έβρου λειτουργεί αποτρεπτικά, συνδυαστικά με την ισχυρή φύλαξη στο μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων συνόρων, όσοι «ωθούν» τους μετανάστες στα σύνορα «σημαδεύουν» αυτές τις νησίδες που βρίσκονται ανάμεσα στον φράχτη και στα τουρκικά σύνορα. 

Η θέση τους είναι ανά καιρούς μεταβαλλόμενη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανήκουν εν μέρει στην Ελλάδα και εν μέρει στην Τουρκία.

Εν συνέχεια, σειρά έχει η δημοσιοποίηση της παρουσίας αυτών των ανθρώπων σε αυτή την ενδιάμεση περιοχή, με συγκεκριμένες ΜΚΟ να αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο, μόλις ενημερωθούν «αρμοδίως». 

Εν συνεχεία, ακολουθεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο, όμως, δεν λαμβάνει υπόψιν στοιχεία, όπως η αντικειμενική γεωγραφική θέση των ανθρώπων αυτών, η οποία ακολούθως επηρεάζει το ποιο κράτος είναι αρμόδιο να παρέμβει, ώστε να περιθάλψει τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο.

«Aκόμη και ο πιο δύσπιστος αντιλαμβάνεται ότι η τελευταία τραγωδία είναι αποτέλεσμα της πρακτικής των τουρκικών Αρχών να προωθούν, με τη χρήση βίας σύμφωνα με τις καταθέσεις, μετανάστες προς την Ελλάδα, καταστρατηγώντας τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Και μπορεί ως τώρα το φαινόμενο αυτό να μην μεταφράζεται σε μεγάλους αριθμούς αφίξεων, στην κυβέρνηση, όμως, θέλουν η «κερκόπορτα» να κλείσει πριν ανοίξει επί της ουσίας. 

Διότι, μπορεί ως τώρα να μην έχουμε πρόβλημα, δεν θέλουμε, όμως, και να αποκτήσουμε, την ώρα που οι αριθμοί των αφίξεων παραμένουν σε διαχειρίσιμο επίπεδα.

Παράλληλα, η Ελλάδα το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογήσει την επέκταση του φράχτη για ακόμα 80 χιλιόμετρα, ακόμα και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. 

Η χώρα μας, πάντως, έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν είναι θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με το επιχείρημα ότι μια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ένα τέτοιο έργο θα δημιουργήσει προηγούμενο και για επόμενα αντίστοιχα projects, μεγαλύτερης εμβέλειας. 

Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται εκ των αντικειμενικών συνθηκών αποφασισμένη να προχωρήσει.

epirusblog.gr
5 of 5
ΚΥΣΕΑ: Αποφάσεις για να μην ανοίξει... κερκόπορτα στα σύνορα του Έβρου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1788717320339428318
item