ΗΠΑ: Λιζ Τσέινι-Χάριετ Χάγκεμαν για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών -Ο ρόλος του Τραμπ

Η Ρεπουμπλικανή βουλεύτρια Λιζ Τσέινι, δοσμένη σε μεθοδική μάχη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ετοιμάζεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να γευτεί οδυνηρή ήττα σήμερα στο Γουαϊόμινγκ.

Πολιτεία αγκυροβολημένη στη δεξιά, όπου η υποψήφια την οποία υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος φέρεται να οδεύει σε καθαρή νίκη.

Στην κούρσα για το χρίσμα στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, η Χάριετ Χάγκεμαν έχει διαφορά περίπου 20 μονάδων στην κούρσα για το χρίσμα του κόμματος ώστε να διεκδικήσει την έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ της δίνει ως ακόμη και 30 μονάδες διαφορά.

Η Λιζ Τσέινι, 56 ετών, συγκαταλέγεται στα μαύρα πρόβατα του δισεκατομμυριούχου αφότου έγινε μέλος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενεργεί έρευνα για τον ρόλο του κ. Τραμπ στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Η κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι είναι συμπρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, για την οποία ο κ. Τραμπ διέπραξε «παράλειψη καθήκοντος» κατά τη διάρκεια της επίθεσης οπαδών του για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την επικύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αντιδρώντας, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του εναντίον της «άπιστης και πολεμοκάπηλης» κυρίας Τσέινι, ρίχνοντας όλο του το βάρος για να υποστηρίξει την αντίπαλό της Χάριετ Χάγκεμαν, δικηγόρο 59 ετών μεγαλωμένη σε ράντσο, στο πλευρό της οποίας πήγε να κάνει εκστρατεία στα τέλη Μαΐου.

Στην πολιτεία όπου ο κ. Τραμπ κέρδισε πάνω από το 70% των ψήφων το 2020, η Χάριετ Χάγκεμαν τάσσεται αξιοσημείωτα υπέρ της θεωρίας του περιβάλλοντος Τραμπ περί του ότι η έκβαση των εκλογών του 2020 ήταν το αποτέλεσμα «κλοπής», ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος κέρδισε — παρότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι’ αυτό.

Απειλές θανάτου κατά της Τσέινι

Από τη δική της πλευρά, η Λιζ Τσέινι, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παύσης από το αξίωμα του μεγιστάνα, που τελικά γλίτωσε από αυτή την τύχη, προσπαθεί σκληρά εδώ και πάνω από έναν χρόνο να καταρρίψει αυτόν τον ισχυρισμό, που πιστεύουν εκατομμύρια οπαδοί του κ. Τραμπ.

Από την ώρα που άρχισε να συμμετέχει στην έρευνα της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ και του περιβάλλοντός του, δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της και πλέον δεν μετακινείται παρά με αστυνομική συνοδεία. Είναι έτσι αναγκασμένη να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία σαν φάντασμα, χωρίς δημόσιες συγκεντρώσεις ούτε εκδηλώσεις.

Η διοπτροφόρος πολιτικός με ξανθιά κόμη, πολιτική κληρονόμος παραδοσιοκράτη βαρόνου της δεξιάς, υπέρ των όπλων, εναντίον της άμβλωσης, εξοστρακίστηκε από την πολιτειακή οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Γουαϊόμινγκ, ο επικεφαλής της οποίας είχε συμμετάσχει προσωπικά στη διαδήλωση την ημέρα της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

«Άσχετα του πόσο χρόνος θα απαιτηθεί για αυτή τη μάχη μας, είναι μια μάχη που θα κερδίσουμε. Εκατομμύρια Αμερικανοί σε όλη τη χώρα μας —Ρεπουμπλικάνοι, Δημοκρατικοί, ανεξάρτητοι— είναι ενωμένοι για την ελευθερία», τόνισε η Λιζ Τσέινι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της που διένειμε το σαββατοκύριακο.

«Είμαστε πιο δυνατοί, πιο αφοσιωμένοι και πιο αποφασισμένοι από αυτούς που προσπαθούν να καταστρέψουν τη δημοκρατίας μας. Αυτή είναι η μεγάλη αποστολή μας και θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον σε περίπτωση ήττας γι’ αυτήν που υποσχέθηκε να κάνει το παν προκειμένου ο Ντόναλντ Τραμπ να μην πλησιάσει καν ποτέ ξανά το Οβάλ Γραφείο; Οι φήμες τη θέλουν να τρέφει φιλοδοξίες για τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου το 2024, κατεβαίνοντας ως ανεξάρτητη υποψήφια στην κούρσα αν χρειάζεται.

epirusblog.gr
5 of 5
ΗΠΑ: Λιζ Τσέινι-Χάριετ Χάγκεμαν για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών -Ο ρόλος του Τραμπ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5685976677959441903
item