Προϋπολογισμός: Προς αναθεώρηση - Πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών

Μια νέα ισορροπία αναζητεί στην Οικονομία η κυβέρνηση για το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται. 

Για πρώτη φορά μετά από μισό χρόνο αφότου ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, κάθε αισιόδοξο σενάριο έχει ουσιαστικά διαψευστεί.

Και ενώ τον Ιούλιο η κυβέρνηση εγκατέλειπε την ιδέα να καταθέσει νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, μη μπορώντας να στηριχτεί σε καμία διεθνή πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον, υποχρεώνεται σταδιακά πλέον να ετοιμάσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ανάγκης, για να καλύψει το «βουνό» των εκτάκτων δαπανών που προκύπτουν από την εκτίναξη των τιμών Ενέργειας.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες ή και ώρες, με απώτατο όριο πάντως έως τις αρχές του Σεπτέμβρη. Το ύψος της νέας έκτακτης δαπάνης μπορεί να προσεγγίζει ή να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Το μέγα παράδοξο, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι ότι όσο αυξάνονται οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, τόσο φουντώνουν οι ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα στενεύουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης.

Αντιθέτως, αν «ξεφουσκώσουν» οι τιμές αερίου, η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού ανοίγει δρόμους για παροχές, παρότι όμως οι ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας θα είναι τότε μικρότερες.

epirusblog.gr
5 of 5
Προϋπολογισμός: Προς αναθεώρηση - Πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5260776153970151844
item