Μύκονος: Κλιμάκια της ΕΛΑΣ επιβάλλουν υπέρογκα πρόστιμα σε… νόμιμες επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών μεταφοράς τουριστών

Εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμό προκαλεί η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες στο νησί της Μυκόνου, καθώς στο πλαίσιο της πάταξης του φαινομένου της ασύδοτης δραστηριοποίησης ατόμων που προσφέρουν παρανόμως υπηρεσίες μετακίνησης των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που έχουν κατακλύσει το νησί των Ανέμων, έχουν φθάσει στο σημείο να επιβάλλουν πρόστιμα ακόμη και σε νόμιμους επιχειρηματίες του κλάδου!

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στους τουριστικούς προορισμούς αυτή τη στιγμή επιτρέπονται δύο ειδών μετακινήσεις επιβατών από το ένα σημείο στο άλλο. 

Αυτές που πραγματοποιούν τα δηλωμένα ταξί της περιοχής και αυτές που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα ειδικά αδειοδοτημένα οχήματα που εκμισθώνονται με οδηγούς που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα. 

Υπάρχουν όμως και κάποιοι επιτήδειοι που αυτή την περίοδο, εκμεταλλευόμενοι την πολύ μεγάλη προσέλευση τουριστών και το γεγονός ότι τα νόμιμα αδειοδοτημένα οχήματα μαζί με τα κοινά ταξί δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τη ζήτηση, χρησιμοποιούν αδήλωτα οχήματα μεταφέροντας κόσμο. 

Φυσικά πρόκειται για παράνομους οδηγούς που ούτε άδεια έχουν από το κράτος, ούτε εννοείται μπορούν να κόψουν νόμιμα παραστατικά.

Τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες έχει κατέβει από την Αθήνα στη Μύκονο ελεγκτικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να βάλει μια τάξη στο φαινόμενο. Μόνο που αντί να επιβάλλει πρόστιμα μονάχα σε όσους παρανομούν, στρέφεται και κατά όσων διαθέτουν νόμιμες άδειες.

Αποτέλεσμα είναι να έχουν λάβει αυτή τη στιγμή υψηλά πρόστιμα οδηγοί που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και να προσπαθούν τώρα να αποδείξουν ότι… «δεν είναι ελέφαντες», τουτέστιν, ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν παρανομήσει και αντιθέτως έχουν όλες τις νόμιμες προδιαγραφές για να λειτουργούν.

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις μεταφοράς επιβατών που λειτουργούν απολύτως νόμιμα!

Η Μικρή Βενετία στη Μύκονο

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί έχουν επιβάλλει πρόστιμα, μεταξύ άλλων, και στις επιχειρήσεις μεταφοράς επιβατών της Μυκόνου που λειτουργούν απολύτως νόμιμα, μέσω τεσσάρων διαφορετικών πλατφορμών, βάσει των προϋποθέσεων του περιβόητου «νόμου Σπίρτζη» που επιψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2018 και μόνο φιλοεπενδυτικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. 

Διατηρούν δηλαδή ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης 30 λεπτών της ώρας, ελάχιστο χρηματικό κόστος μίσθωσης τα 36 ευρώ και αναρτούν την κάθε διαδρομή που εκτελούν στο μητρώο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατη σύστασή της η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την ελληνική νομοθεσία περί μετακίνησης επιβατών σε τουριστικές περιοχές της επικράτειας, χωρίς να την κατονομάζει, ως παράδειγμα προς αποφυγή για την παροχή αντίστοιχων σύγχρονων υπηρεσιών. 

Το ερώτημα είναι εάν οι ελεγκτές αστυνομικοί στη Μύκονο επιβάλλουν τα πρόστιμα με συνοπτικές διαδικασίες ακόμη και στις νόμιμες επιχειρήσεις που φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, από… υπερβάλλων ζήλο, από παρερμηνεία του νόμου ή τελικά το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αγνοεί τις ψηφισμένες διατάξεις του Υπουργείου Επενδύσεων και Μεταφορών.

Μέχρι να δικαιωθούν αυτές οι επιχειρήσεις που τους επιβλήθηκε το πρόστιμο, αν και επαναλαμβάνουμε, έχουν όλες τις απαιτούμενες άδειες, δεν αποκλείεται να έχουν αναγκαστεί να βάλουν «λουκέτο». 

Θα έχουν τεράστιες χρηματικές απώλειες, το Δημόσιο με τη σειρά τους θα χάσει έσοδα από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, αμέτρητοι τουρίστες δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και δυστυχώς εκατοντάδες οδηγοί και λοιποί υπάλληλοι μπορεί να έχουν χάσει τη δουλειά τους. 

Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι περίπου 30 οδηγοί ταξί της Μυκόνου και όσοι επιτήδειοι συνεχίσουν να λειτουργούν στον κλάδο χωρίς άδεια με ό,τι αυτό σημαίνει για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

epirusblog.gr
5 of 5
Μύκονος: Κλιμάκια της ΕΛΑΣ επιβάλλουν υπέρογκα πρόστιμα σε… νόμιμες επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών μεταφοράς τουριστών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8261404089940165726
item