Ζοφερή πραγματικότητα στη Βρετανία: Εκατομμύρια ηλικιωμένοι φοβούνται την πείνα και το κρύο εν όψει του χειμώνα

Εκατομμύρια ηλικιωμένοι Βρετανοί φοβούνται για μια ζοφερή κατάσταση μεταξύ πείνας και ψύχους αυτόν τον χειμώνα καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται δραματικά και η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις.

Η 77χρονη Ιβόν Ντεμπούργκο από το Όξφορντσαϊρ, επιβιώνει με την κρατική της σύνταξη και ένα επικουρικό επίδομα. 

Η ίδια αναφέρει ότι οι λογαριασμοί στα ψώνια έχουν ήδη σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια ενός περίπου μήνα, με το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων να είναι ακόμη πιο ανησυχητικό για τους χειμερινούς της λογαριασμούς, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN.

Όμως τους τελευταίους τρεις μήνες, η 77χρονη έχασε σχεδόν 25 κιλά, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μόνο ενός μαγειρεμένου γεύματος την ημέρα, με ένα μόνο φρούτο ή ένα σάντουιτς για δείπνο, δήλωσε η ίδια.

«Δεν θέλω να καταλήξω, σαν σκελετός… κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει. Αλλά αν θα έχω την οικονομική δυνατότητα να φάω μέχρι τότε, δεν ξέρω», είπε στο αμερικανικό μέσο.

Ο Τζόνσον απλώς έκανε διακοπές

Είναι μια κρίση που πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής δράσης. Αντίθετα, όμως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ήταν σχεδόν απών, κάνοντας δύο φορές διακοπές σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα. 

Οι επικριτές του τον κατηγόρησαν ότι «νίπτει τας χέιρας» του για την ενεργειακή κρίση και ότι απλά έριξε την ευθύνη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το μέσο βρετανικό νοικοκυριό θα δει τον ετήσιο λογαριασμό ενέργειας του να αυξάνεται στις 3.549 £ (περίπου 4.120 ευρώ) από τον Οκτώβριο -- αύξηση £1.578 (1.830 ευρώ περίπου), αύξηση 80% δηλαδή, αφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας αύξησε το ανώτατο όριο τιμής την περασμένη εβδομάδα.

Μπόρις Τζόνσον/ Φωτογραφία AP

Ποιος αποφασίζει για τον επόμενο πρωθυπουργό

Εν τω μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι εναπόκειται στον επόμενο πρωθυπουργό να παρουσιάσει τυχόν μεγάλα νέα σχέδια για να στηρίξει όσους υποφέρουν από τις δυσκολίες. Οι δύο υποψήφιοι, η Λιζ Τρας και ο Ρίσι Σουνάκ, μάχονται επί του παρόντος για το ποιος θα ηγηθεί του Συντηρητικού κόμματος και της Βρετανίας, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Μόνο τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,3% του εκλογικού σώματος της χώρας, μπορούν να ψηφίσουν στην εκλογική αυτή αναμέτρηση. Τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι είναι κατά βάση λευκοί, άνδρες από τη μεσαία τάξη. 

Και ενώ η έρευνα δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν Συντηρητικούς, κανένας από τους υποψηφίους δεν έχει περιγράψει ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει μια κρίση στο κόστος ζωής που ήδη γίνεται έντονα αισθητή σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία.

Δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι ζούσαν ήδη στη φτώχεια πριν από την κρίση

Περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζούσαν ήδη σε καθεστώς φτώχειας πριν από την κρίση, σύμφωνα με στοιχεία του Centre for Aging Better, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων, της οποίας η ετήσια έκθεση του 2022 διαπίστωσε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 200.000 περισσότεροι φτωχοί συνταξιούχοι το 2021 σε σχέση με το 2020.

Περίπου το 44% των ατόμων που έχουν συμπληρώσει την τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου, τα 66 χρόνια, λένε ότι η μίνιμουμ σύνταξη είναι η κύρια πηγή εισοδήματός τους, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Χρημάτων και Συντάξεων.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι λαμβάνουν τη βασική κρατική σύνταξη με 141,85 £ την εβδομάδα (περίπου 164 ευρώ) ή περίπου 7.400 £ (περίπου 8.600 ευρώ $) το χρόνο και μια νεότερη σύνταξη που εισήχθη το 2016 ίση με περίπου 9.600 £ (11.158 ευρώ) το χρόνο. 

Η κρατική σύνταξη αυξήθηκε κατά 3,1% τον περασμένο Απρίλιο, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό πληθωρισμού εκείνη την εποχή, στο 9%. Η επόμενη αύξηση της κρατικής σύνταξης είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Απρίλιο.

Φωτογραφία Shutterstock

«Οι διακοπές θα ανήκουν στο παρελθόν, η κοινωνική ζωή θα ανήκει στο παρελθόν, αν το κόστος συνεχίσει να αυξάνεται»

«Έτσι αυτοί οι άνθρωποι ήδη δυσκολεύονταν και τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου θα περνούν ακόμη χειρότερα και πολλοί άλλοι θα έχουν βρεθεί σε κατάσταση φτώχεια εξαιτίας αυτού που συμβαίνει», δήλωσε η Μόργκαν Βάιν από την φιλανθρωπική οργάνωση Independent Age.

Οι άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν σε μια έρευνα που διεξήχθη από την Independent Age τον Ιούνιο και τον Ιούλιο περιέγραψαν μια θλιβερή εικόνα της καθημερινότητάς τους. «Έχω κλείσει τη θέρμανση μου, δεν σφουγγαρίζω το πάτωμά μου τόσο συχνά. 

Δεν σκουπίζω με την ηλεκτρική σκούπα τόσο συχνά, πλένω μόνο αν πρέπει πραγματικά, δεν μπορώ πλέον να ψήσω με τα εγγόνια μου, κάτι που μου ραγίζει την καρδιά», είπε μια κυρία.

«Οι διακοπές θα ανήκουν στο παρελθόν, η κοινωνική ζωή θα ανήκει στο παρελθόν, αν το κόστος συνεχίσει να αυξάνεται, δεν έχω απαντήσεις, δεν θα με πείραζε να δουλέψω, αλλά είμαι 88 ετών κανείς δεν με θέλει», είπε ένας άλλος κύριος.

Μείωση του προσδόκιμου ζωής

Αυτή η φτώχεια επιδεινώνει τις συνθήκες υγείας, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου για τη βελτίωση της γήρανσης, η οποία σημείωσε ότι ο αριθμός των ετών που περνούν οι ηλικιωμένοι με καλή υγεία είναι επίσης σε φάση μείωσης.

Η Συνομοσπονδία του NHS, ένα όργανο που εκπροσωπεί τους επικεφαλής της Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η φτώχεια τροφοδοτεί ιδιαίτερα τη δημιουργία ενός «φαύλου κύκλου ανάγκης υγειονομικής περίθαλψης», εξηγώντας ότι οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν την ασθένεια ενός ασθενούς, αλλά ότι εάν η πάθηση- για παράδειγμα, μια λοίμωξη στο στήθος- προκαλείται από το κρύο και την υγρασία στο σπίτι η μόλυνση θα συνεχιστεί όταν ο ασθενής επιστρέψει στην οικία του.

«Είτε να πεθάνουμε από την πείνα είτε να παγώσουμε μέχρι θανάτου»

Είναι μια ανησυχία που απασχολεί την 77χρονη, Ιβόν Ντεμπούργκο . Δεν είναι σίγουρη πώς θα αντέξει οικονομικά να διατηρήσει τη ζέστη αυτόν τον χειμώνα για να διαχειριστεί τα συμπτώματα που συνδέονται με την ινομυαλγία και την αρθρίτιδά της.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει είτε να πεθάνουμε από την πείνα είτε να παγώσουμε μέχρι θανάτου», είπε η οποία σημείωσε ότι δεν έχει ψηφίσει ποτέ τους Συντηρητικούς και δεν ταυτίζεται με κάποιο πολιτικό κόμμα.

10.000 άνθρωποι πέθαναν στην Αγγλία και την Ουαλία το 2021

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι πέθαναν στην Αγγλία και την Ουαλία το 2021 επειδή τα σπίτια τους ήταν πολύ κρύα, σύμφωνα με το NHS.

Σε μια δήλωση την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες του NHS προειδοποίησαν για μια επικείμενη «ανθρωπιστική κρίση» εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος, λέγοντας ότι η φτώχεια καυσίμων «αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σημαντική επιπλέον ζήτηση για τις ήδη πολύ εύθραυστες υγειονομικές υπηρεσίες» και θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των ετήσιων θανάτων που σχετίζονται με τα κρύα σπίτια.

Τον Αύγουστο, η χώρα είδε δύο παραδείγματα της πίεσης που δέχεται το Σύστημα Υγείας της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια 90χρονη γυναίκα περίμενε 40 ώρες για ασθενοφόρο αφού έπεσε στο σπίτι της στην Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Και σε ένα άλλο περιστατικό πάλι στην Κορνουάλη, ένας 87χρονος άνδρας περίμενε σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο για 15 ώρες ένα ασθενοφόρο αφού έσπασε επτά πλευρά και τη λεκάνη του, είπε η κόρη του στο BBC.

Oι υποψήφιοι Λίζ Τρας και Ρίσι Σούνακ/ Φωτογραφία AP

Οι υποψήφιοι και η κυβέρνηση δεν λένε ούτε κάνουν αρκετά

Και ενώ η ενεργειακή κρίση έχει συγκεντρώσει περισσότερη προσοχή από τους υποψηφίους των Συντηρητικών, εκτός από τον αποκλεισμό ενός παγώματος των τιμών στο ενεργειακό κόστος, τα σχέδια της Τρας και του Σούνακ παραμένουν ασαφή. 

Η Τρας είπε ότι οι φορολογικές περικοπές θα πρέπει να είναι η κύρια απάντηση στην εκτίναξη των λογαριασμών και άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι εάν επιλεγεί, θα βοηθούσε γρήγορα τους συνταξιούχους με ένα έκτακτο πακέτο κόστους διαβίωσης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. 

Ο Σουνάκ είπε ότι θα βρει έως και 10 δισεκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυξανόμενους λογαριασμούς.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα επιλέξιμα νοικοκυριά στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία θα λάβουν 400 £ (περίπου 473 $) κατανεμημένα σε έξι πληρωμές για να βοηθήσουν στην αύξηση των λογαριασμών καυσίμων από τον Οκτώβριο.

Ο Ντένις Ριντ, διευθυντής της ομάδας ηλικιωμένων Silver Voices, είπε στο CNN ότι ορισμένα από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος της οργάνωσής του έχουν αποχωρήσει από το κόμμα, σημειώνοντας μια σειρά από αθετημένες υποσχέσεις. «Μπορεί να έχουμε βραχυπρόθεσμα προβλήματα μνήμης, αλλά οι μακροπρόθεσμη μνήμη μας είναι ισχυρή και νομίζω ότι αυτό θα ανακάμψει στους Συντηρητικούς, όταν συμβεί», είπε ο Ριντ.

epirusblog.gr
5 of 5
Ζοφερή πραγματικότητα στη Βρετανία: Εκατομμύρια ηλικιωμένοι φοβούνται την πείνα και το κρύο εν όψει του χειμώνα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6484093639614309060
item