Θεσπρωτία: Ο Καλαμάς από τα καλύτερα ποτάμια για εναλλακτικό τουρισμό, αλλά μένει αναξιοποίητος!

Ο Καλαμάς προσφέρεται για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. 

Στα νερά του, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει καγιάκ ή ράφτινγκ, ενώ η γύρω περιοχή είναι ιδανική για περιηγητικούς περιπάτους στη φύση. 

Όπως λένε οι ειδικοί είναι ένα από τα καλύτερα ποτάμια για εναλλακτικό τουρισμό. 

Όμως δυστυχώς, μένει αναξιοποίητος και δεν υπάρχουν οργανωμένες δραστηριότητες αυτού του είδους στο ρου του, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν και τουρίστες.

Το αποτέλεσμα είναι τα παρακαλάμια χωριά να μαραζώνουν. 

Να σημειωθεί ότι ο ποταμός ονομάζεται ακόμη και σήμερα με τα δύο του ονόματα. Το αρχαίο ΘΥΑΜΙΣ και το σύγχρονο ΚΑΛΑΜΑΣ.

Το αρχαίο όνομα ΘΥΑΜΙΣ προέρχεται από την λέξη Θύω η οποία σημαίνει: Κινούμαι άγρια. Και πράγματι τα νερά του Θύαμη κινούνται άγρια. Ιδιαίτερα στο τμήμα από τον καταρράκτη της Γλύζιανης μέχρι και την έξοδό του από την χαράδρα του Πολύδροσου. 

Ο ποταμός πηγάζει από τα ηπειρωτικά βουνά. Εκβάλλει βόρεια του βουνού της Στουπίτσας (Μαυρονόρος) και νότια του λόφου της Μαστιλίτσα. 

Στο σημείο των εκβολών του, στο Ιόνιο, δημιουργείται το δέλτα του ποταμού. Σε αυτό, μπορεί κανείς να φτάσει οδικώς από την Ηγουμενίτσα ή με καΐκι από τη Σαγιάδα. 

Η περιοχή (ανάμεσα στη Σαγιάδα, το Ράγιο και την Ηγουμενίτσα) φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, στον οποίο βρίσκουν προστασία σπάνια είδη πουλιών και λουλουδιών.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Ο Καλαμάς από τα καλύτερα ποτάμια για εναλλακτικό τουρισμό, αλλά μένει αναξιοποίητος!
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 5750612681424463510
item