Η Ρωσία θα κατασκευάσει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ουγγαρία

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν ενισχύει τους δεσμούς της με τη Μόσχα καθώς ο γίγαντας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom, θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ουγγαρία.

Μετά το deal Όρμπαν - Πούτιν για έξτρα φυσικό αέριο, η Βουδαπέστη επέκτεινε τη συμφωνία που είχε κλείσει με τη Ρωσία το 2014 και η οποία αποβλέπει στην επέκταση του υφιστάμενου πυρηνικού εργοστασίου Paks, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Η πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας δεν έχει υποβληθεί σε κυρώσεις της ΕΕ για την αιματηρή εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ η Ουγγαρία δεν έχει υποστηρίξει άνευ όρων τις κινήσεις της Ένωσης για την απομόνωση και την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Το πυρηνικό εργοστάσιο Paks παράγει επί του παρόντος το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας. «Ας αρχίσει η κατασκευή!» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέταρ Σιγιάρτο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Με τους δύο πρόσθετους αντιδραστήρες, ο πυρηνικός σταθμός - που σήμερα απαρτίζεται από τέσσερις αντιδραστήρες σοβιετικής κατασκευής - θα έχει υπερδιπλάσια ικανότητα παραγωγής ενέργειας «Πρόκειται για μεγάλο βήμα, ένα σημαντικό ορόσημο», είπε ο Ούγγρος ΥΠ ΕΞ σε ανάρτηση στο Facebook . 

«Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας μακροπρόθεσμα και θα προστατεύσουμε τους Ούγγρους από τις τρομερές διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας». Ο Σιγιάρτο πρόσθεσε ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορεί να είναι έτοιμοι για λειτουργία έως το 2030. 

Το αμφιλεγόμενο έργο των 12,5 δισ. ευρώ χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, πολλά κράτη της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.


epirusblog.gr
5 of 5
Η Ρωσία θα κατασκευάσει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ουγγαρία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3401421354924274506

Τα καλύτερα

item