Μητσοτάκης: Στρατηγική υπέρβασης της αποσταθεροποίησης

Η χθεσινή εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο είχε ένα βασικό χαρακτηριστικό: για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με τόσο καθαρό και εξόφθαλμο τρόπο στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας, ονομάτισε τον Βλάντιμιρ Πούτιν ως ενορχηστρωτή αυτής της στρατηγικής με την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου και έβαλε στο ίδιο κάδρο τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την εκμετάλλευση της υπόθεσης των υποκλοπών, κυρίως από μέρους ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας», υπογράμμισε προς το τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης, «καρφώνοντας» όσους « ποντάρουν σε διεθνείς δυσκολίες, για να κατασκευάζουν δήθεν εγχώριες κρίσεις», όπως τόνισε. 

Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για αποσταθεροποίηση (και) της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά έδειξε τον υπαρκτό κίνδυνο για τα ευρωπαϊκά κράτη ενόψει του πολύ δύσκολου χειμώνα. 

Όσο για τη χώρα μας, έβαλε στην εξίσωση και τις άλλες παραμέτρους που μπορεί να διασαλεύσουν την πορεία σταθερότητας, της οποίας ο ίδιος υπεραμύνεται σε κάθε ευκαιρία.

Είναι σαφές ότι για την υπέρβαση του κινδύνου αποσταθεροποίησης θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης της κοινωνίας, τα οποία, βεβαίως, και θα κλειδώσουν ως την επόμενη Δευτέρα για να εξαγγελθούν από τη ΔΕΘ

Βεβαίως, ο ίδιος είναι της άποψης ότι οι εξαγγελίες θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στα δημοσιονομικά δεδομένα, όσο και αν όλοι περιμένουν να δουν, αν θα υπάρξει κάποια έκπληξη στη Θεσσαλονίκη, αν και το κόστος στήριξης για την ενέργεια «ροκανίζει» τη διαθεσιμότητα πόρων. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν και άμεσα ευρωπαϊκά μέτρα, για τα οποία ο ίδιος, βεβαίως, έχει μιλήσει εδώ και αρκετούς μήνες, με έμφαση τόσο στο πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου όσο και στον διαχωρισμό της τιμολόγησης του αερίου από αυτή του ρεύματος. 

Το υπόρρητο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους, βεβαίως, είναι ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, τότε οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εφιαλτικές, εξ ου και συνέκρινε την εμβέλεια της ενεργειακής κρίσης με αυτή της πανδημίας.

Πολιτικό κέντρο το Υπουργικό

Την ίδια ώρα, όμως, ο πρωθυπουργός κάνει και πολιτικές προσαρμογές στη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. 

Η μια είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο για τους επόμενους εννέα μήνες ως τις εκλογές αναμένεται να μετατραπεί περισσότερο σε ένα «πολιτικό κέντρο», με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων τόσο για την κυβερνητική στρατηγική όσο και για την πορεία προς τις κάλπες. 

Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι και να προβληθούν καλύτερα οι κυβερνητικές πολιτικές, αλλά και οι υπουργοί να ενεργοποιηθούν πέραν του χαρτοφυλακίου τους και της μάχης του (δικού τους) σταυρού.

Την ίδια ώρα, η υφυπουργοποίηση του Γιάννη Μπρατάκου δείχνει και την ανάγκη ενίσχυσης του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου

Ο κ. Μπρατάκος αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, θέση την οποία δεν είχε αντιστοίχως ο κ. Δημητριάδης, με το ΦΕΚ του διορισμού του να περιλαμβάνει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. 

Στόχος είναι η ενδυνάμωση της παρουσίας του και εκτελεστικά, ενώ μένει να φανεί αν το επόμενο διάστημα θα γίνουν και άλλες εσωτερικές κινήσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του πυρήνα της κυβέρνησης, ο οποίος πέρασε ίσως τη σκληρότερη δοκιμασία του τις τελευταίες εβδομάδες.

epirusblog.gr
5 of 5
Μητσοτάκης: Στρατηγική υπέρβασης της αποσταθεροποίησης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2429666521226691850

Τα καλύτερα

item