Άρτα: Ανακοίνωση ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας

Είναι Αύγουστος του 2022, ένα ακόμη πανδημικό κύμα είναι σε έξαρση, η επισκεψιμότητα στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ είναι αυξημένη και λόγω της περιόδου, και η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, η 6η Υ.ΠΕ. και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας συνεχίζουν το ίδιο βιολί. 

Στον δρόμο που οδηγεί στην ταχύτερη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για αυτούς είναι απλά καλοκαίρι.

Το τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο της Άρτας, το τι συμβαίνει στα Κέντρα Υγείας του νομού, το τι συμβαίνει στον πληθυσμό, τους είναι παντελώς αδιάφορο. 

Αυτό που τους απασχολεί είναι οι οικονομικοί δείκτες, η «αξιολόγηση», ο ΟΔΙΠΥ, η μείωση του κόστους, οι κάθε είδους «εξυπηρετήσεις», η επικοινωνιακή πολιτική. 

Αυτό που τους απασχολεί είναι ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που το προσωπικό θα είναι λάστιχο, χωρίς προσωπική ζωή με πετσοκομμένα δικαιώματα, με Νοσοκομεία που λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και με ασθενείς που θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το νέο ΕΣΥ ήδη το ζούμε στο Νοσοκομείο Άρτας και στις Μονάδες ΠΦΥ του νομού.Λειτουργούμε για 3η συνεχόμενη χρονιά ΕΠΙΠΛΕΟΝ όλων των άλλων κλινικών και τμημάτων, κλινική COVID 19( με σχεδόν 100% πληρότητα καθημερινά) και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Covid19, ξεχωριστό τμήμα ΤΕΠ για COVID19με ολοήμερη αυξημένη προσέλευση ( αφού ο πληθυσμός νοσεί σε μεγάλα ποσοστά), σε κάθε κλινική λειτουργούν κλίνες υπόπτων περιστατικών, ο εργαστηριακός τομέας λειτουργεί διπλά και για την κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών και για την κάλυψη των περιστατικών covid19, νοσηλευόμενων και εξωτερικών ασθενών.

Και λειτουργούμε ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. 

Αν δε, συμπεριλάβει κανείς και τις συνταξιοδοτήσεις και τις μετακινήσεις-αποσπάσεις προσωπικού, θα δει ότι το προσωπικό είναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ από το 2019, πριν την έναρξη της πανδημίας.

ΕΤΣΙ:

1. Οι εργαζόμενοι στην μαζική τους πλειοψηφία, μετά από 2 χρόνια υπερεργασία και 2 χρόνια απαγόρευσης κανονικών αδειών,δεν μπορούν να πάρουν κανονική άδεια για να ξεκουραστούν. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κανονική άδεια περιορίζεται στις 5 μέρες γιατί δεν «βγαίνουν» ούτε τα προγράμματα εργασίας ούτε οι εφημερίες.
2. Οι μετακινήσεις από κλινική σε κλινική, τα προγράμματα βαρδιών με 3 και πάνω νύχτες, οι πάνω από 5 μέρες συνεχόμενη εργασία, είναι καθημερινό φαινόμενο. Ενώ υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν με έναν εργαζόμενο στην νυχτερινή βάρδια.
3. Η υπερεφημερευση του ιατρικού προσωπικού, τα «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις, η εντατικοποίηση, η κάλυψη εφημεριών από αγροτικούς γιατρούς είναι επίσης καθημερινό φαινόμενο.
4. Η υπολειτουργία και το κλείσιμο τμημάτων ( όπως αυτό της Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας), είναι μια πραγματικότητα που κρατάει χρόνια.

Και ενώ η πραγματικότητα είναι αυτή, και ενώ είναι προφανής η έλλειψη προσωπικού, σε ένα παράλληλο σύμπαν συμβαίνουν και τα εξής:

1. Από τον Νοέμβριο του 2021 δεν εγκρίνονται 2 θέσεις επικουρικών γιατρών, ενός Βιοπαθολόγου και ενός Γενικού Χειρουργού. Είμαστε στον Αύγουστο του 2022 και η θέση του επικουρικού Γενικού Χειρουργούχάθηκε οριστικά λόγω «έλλειψης προϋπολογισμού», ενώ για την θέση του επικουρικού Βιοπαθολόγου διαδραματίζεται ένα παιχνίδι του παραλόγου μεταξύ Νοσοκομείου, 6ης Υ.ΠΕ., Υπουργείου που ξεκίνησε από το «μάλλον δεν εγκρίνεται» από την πλευρά του Υπουργείου και καταλήγει σήμερα στο ότι « στέλνονται έγγραφα με λάθη» από το Νοσοκομείο.Ανεξάρτητα από το αν η σειρά αυτή των λαθών υποκρύπτει δόλο, σκοπιμότητα, ανικανότητα ή αδιαφορία απαιτούμε από την διοίκηση να τοποθετηθεί στο αν θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη του γιατρού και της θέσης αυτής στην ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων και του Νοσοκομείου.

2. Στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, εγκρίθηκε παρά την αντίθετη γνώμη της Διοίκησης του Νοσοκομείου, μετακίνηση ακτινολόγου γιατρού ΕΣΥ από το Νοσοκομείο σε νησί, με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που δίνει κίνητρα σε ιατρικό και νοσηλευτικό μόνιμο προσωπικό, να μετακινηθεί σε νησιά για 2 μήνες το καλοκαίρι, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω τουριστικής περιόδου. Και για να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου, δόθηκε για μια ακόμη φορά εντέλλεσθε σε ακτινολόγο γιατρό της ΠΦΥ. 

Και όλα αυτά σε ένα τμήμα που είναι προφανής η έλλειψη ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού αφού υπηρετούν μόλις 4 γιατροί του ΕΣΥ ( με τον ένα να είναι σε αναστολή μέχρι πριν 2 εβδομάδες), δεν λειτουργεί ο μαστογράφος ( λόγω έλλειψης προσωπικού), δεν γίνονται αξονικές σε εξωτερικούς ασθενείς ( μόνο μία την ημέρα για τους ανασφάλιστους) πάλι λόγω έλλειψης προσωπικού, υπάρχει υπερεφημερευση, καλύπτει εδώ και 3 χρόνια και τις ανάγκες του covid19.Μάλλον η 6η Υ.ΠΕ. που τα αποφασίζει αυτά, άλλα πράγματα έχει σκοπό να εξυπηρετήσει και όχι την λειτουργία του Νοσοκομείου της Άρτας. 

Αντί να εγκρίνει τις θέσεις επικουρικού προσωπικού που ζητά το Νοσοκομείο, αντί να προκηρύξει τις θέσεις μόνιμου προσωπικού τεχνολόγων για το συγκεκριμένο τμήμα, κατά το δοκούν εγκρίνει μετακινήσεις και αποσπάσεις και στην συνέχεια δίνει «εντέλλεσθε» σε γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό των κέντρων υγείας να εργαστούν στο Νοσοκομείο για να «καλυφθούν οι ανάγκες». Όνειδος!

Σε αυτό το σκηνικό να προσθέσουμε τις «προκαταρτικές» και τις ΕΔΕ ( που άλλες γίνονται άμεσα και άλλες διαρκούν μπορεί και χρόνια), τις τροποποιήσεις του Οργανισμού με καταργήσεις οργανικών θέσεων Μαιών, το πάγωμα των κρίσεων για μόνιμες θέσεις γιατρών, τις συγκεκαλυμμένες «απειλές» εν΄είδει ελέγχων από τον ΟΔΙΠΥ ΑΕ, για τήρηση διαδικασιών και ISO με μόνο στόχο το κλείσιμο κρίσιμων τμημάτων και κλινικών όπως αυτής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, αφού στην πόλη ανοίγει και ιδιωτική μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την επιστροφή των εργολάβων στην καθαριότητα και στην σίτιση, τις αναστολές εργασίας, την μόνιμη και παρατεταμένη υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου, με μόνο στόχο τον περιορισμό της λειτουργίας του

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ

1. Συνάντηση με την Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. προκειμένου να μας εξηγήσει βάσει ποιών δεδομένων παίρνει αυτές τις αποφάσεις.
2. Ενημέρωση από την Διοίκηση για τον σχεδιασμό της σε σχέση με την πανδημία για τον χειμώνα που έρχεται.
3. Αύξηση του προϋπολογισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου
4. Τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου με αύξηση των κλινών του και αύξηση των οργανικών θέσεων, προκειμένου να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες λαϊκές ανάγκες
5. Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων
6. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
7. Άμεση κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
8. Άμεση έγκριση όλων των αιτημάτων του Νοσοκομείου για επικουρικό προσωπικό.
9. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλο το προσωπικό και για το προσωπικό καθαριότητας και σίτισης
10. Ανάπτυξη και στήριξη των Κέντρων Υγείας και των μονάδων ΠΦΥ, ενάντια στους σχεδιασμούς για την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους.
11. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συνάξεις – Ένταξη στα ΒΑΕ

Καλούμε τους πολίτες της Άρτας, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να συμπορευτούμε στον αγώνα για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου της πόλης και των Κέντρων Υγείας του νομού

Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Άρτας. Ενάντια σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δομών του. 

Ενάντια στα ΣΔΙΤ και στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» που περιλαμβάνει κλείσιμο δομών, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποίηση.

Υπερασπιζόμαστε την υγεία σαν δημόσιο αγαθό και παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της.

Άρτα, 10Αυγούστου 2022
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ανακοίνωση ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 417206443337587498
item