ΕΦΚΑ: Τα τρία μεγάλα προβλήματα που θα επιλυθούν το φθινόπωρο

Τρεις εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση των εισφορών για περίπου 260.000 παράλληλα ασφαλισμένους, ο καταλογισμός των εισφορών για τους αμειβόμενους με τίτλους κτήσης και -φυσικά- ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων, αναμένεται να τακτοποιηθούν το φθινόπωρο μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών.

Εκκαθάριση εισφορών

Τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για την εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων της εκκαθάρισης των εισφορών για τους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες του έτους 2021 που διατηρούσαν και μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος.

Λόγω έλλειψης του σχετικού λογισμικού, η εκκαθάριση καθυστέρησε 9 μήνες. Γι’ αυτό τον λόγο καθώς και εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι δόσεις της εξόφλησης δεν θα είναι έξι όπως πέρυσι, αλλά περισσότερες.

Πάντως, για τους περισσότερους παράλληλα ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες θα προκύψουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, από την εκκαθάριση δεν προέκυψαν διαφορές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι δικαιούνται επιστροφές.

Τίτλοι κτήσης

Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η εισφοροδότηση των περίπου 10.000 με 15.000 αμειβόμενων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) -πρώην Τίτλους Κτήσης, πρώην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης- μετά από τη πολύμηνη καθυστέρηση παράδοσης του σχετικού λογισμικού. 

Οι εισφορές θα αναζητηθούν από τις επιχειρήσεις που απασχόλησαν περιστασιακά κάποιον και τον αντάμειψαν με το συγκεκριμένο Παραστατικό.

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει οξύ γιατί οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά από το 2020, καθώς η εφαρμογή της διάταξης εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, από τον νόμο Βρούτση.

Πηγές του ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι τα αναδρομικά θα αναζητηθούν σε πολλές δόσεις -τουλάχιστον οκτώ- καθώς πολλοί αμειβόμενοι με απόδειξη δαπάνης ενδέχεται να μην εργάζονται σήμερα.

Εκκρεμείς συντάξεις

Τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει μηδενιστεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων, καθώς το τελευταίο διάστημα εκδίδονται περί τις 1.000 κύριες συντάξεις την ημέρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, απομένουν 30.000 εκκρεμότητες. Ωστόσο πίσω έχουν μείνει χιλιάδες συντάξεις του Δημοσίου με στόχο να εκκαθαριστούν εντός του φθινοπώρου.

epirusblog.gr
5 of 5
ΕΦΚΑ: Τα τρία μεγάλα προβλήματα που θα επιλυθούν το φθινόπωρο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6749339754152584667
item