Τα μαντάτα δεν βγάζουν «κουκιά» για την Άγκυρα που μετρά τις δυνάμεις της και βγαίνουν λειψές…

Έξαρση των τουρκικών προκλήσεων αλλά με ιδιαίτερη προσοχή βλέπουν οι Επιτελείς στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Χαρακτηριστικό είναι πως πριν καν κλείσει η εβδομάδα που διανύουμε οι παραβιάσεις έχουν φτάσει τις 190, ενώ δεν μπορεί κανείς να παραλείψει και τις «πονηριές» των anti-navtex.

  • Το Αυγουστιάτικο μπαράζ των παραβιάσεων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό των αεροσκαφών που στέλνει εντός του FIR Αθηνών η Άγκυρα, αποκρυπτογραφούνται από το Επιτελείο ως μια προσπάθεια αγωνίας, δηλαδή η Τουρκία να δείξει πως οι διαθεσιμότητες των μαχητικών της είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τη ροή ανταλλακτικών.

Στο επιχειρησιακό πεδίο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι Επιτελείς έχουν γνώση και ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία τους, πως αυτή η εικόνα που επιχειρείται να βγει προς τα έξω εκτός από στρεβλή είναι και επικίνδυνη διότι τα τουρκικά F-16 «καίνε» τις ώρες τους με παραβιάσεις, υπερπτήσεις και έκνομες ενέργειες ώστε η TuAF να εξυπηρετήσει τις πάγιες αιτιάσεις.

Στις ενημερώσεις αυτές δεν λείπουν και οι αναφορές στ’ άλματα που γίνονται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία με fast track διαδικασίες διαθέτει ήδη μαχητικά 4,5 γενιάς Rafale F3R, έως τέλος του χρόνου ενεργοποιούνται επιχειρησιακά τα πρώτα από τα 83 F-16 Viper, ενώ στο αυλάκι μπαίνει και η μελλοντική προμήθεια των F-35, το αεροσκάφος 5ης γενιάς με stealth χαρακτηριστικά που όσο κρατούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω των S-400, η TuAF δεν θα το δει!

Εκτός αυτών όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνά κανείς, επισημαίνουν από το Αεροπορικό Επιτελείο, ότι στον αγώνα αναβάθμισης του αεροπορικού όπλου πρέπει να συμπεριληφθούν και τα F-16 Block 50, αλλά και η σημαντική προσπάθεια «αναγέννησης» της 331 Μοίρας «Θησέας», με τα πολύτιμα Δελταπτέρυγα, Mirage 2000-5, ένα γεγονός που πιστώνεται στο Νίκο Παναγιωτόπουλο και τις πιέσεις που άσκησε στην Γαλλίδα ομόλογό του ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την διάθεση ανταλλακτικών.

Με αυτά ως δεδομένα η ψαλίδα έχει γείρει σημαντικά υπέρ της HAF η οποία δίχως ν’ αποσπάται συνεχίζει το καθημερινό της έργο αλλά και τον σχεδιασμό του μέλλοντος.

Οι S-400, τα δόντια της Δύσης και το ξεκαθάρισμα της Αθήνας

  • Προειδοποιήσεις από την μια να μην προχωρήσει αλλά και να εξαφανίσει το υπάρχον σύστημα των S-400 και παρακάλια από την άλλη μη τυχόν αποσχιστεί εντελώς η Τουρκία από το άρμα της Δύσης.

Και μπορεί τα μηνύματα που έλαβε η γείτονα όλο το προηγούμενο διάστημα να ήταν τέτοια που υποχρέωσε κατ’ ουσία τον Ταγίπ Ερντογάν να στείλει το γεωτρύπανο πολλά μίλια μακριά από περιοχές Ελληνικές και Κυπριακές, όμως η Άγκυρα λαμβάνει διαρκώς υπόψιν της τον συσχετισμό δυνάμεων στην περίπτωση ενός επεισοδίου που μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Άλλωστε προ ημερών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (σ.σ. ο κος. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε τις Ελληνικές θέσεις στο Αμερικανικό πεντάγωνο κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό του) αλλά και ο Α/ ΓΕΕΘΑ που συνάντησαν στην Αθήνα τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, τόνισαν για πολλοστή φορά πως η γείτονα διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, ο οποίος είναι από τους πιο σημαντικούς κινδύνους στους κόλπους της Συμμαχίας.

Και φυσικά, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν παρέλειψαν να σημειώσουν πως η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση της Κυριαρχίας και των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.

epirusblog.gr
5 of 5
Τα μαντάτα δεν βγάζουν «κουκιά» για την Άγκυρα που μετρά τις δυνάμεις της και βγαίνουν λειψές…
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6697230370758999218
item