Πόσους φίλους χρειαζόμαστε τελικά; – Ο ιδανικός αριθμός

Τα τελευταία χρόνια, οι κύκλοι των φίλων συρρικνώνονται, φαινόμενο που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Την πρώτη χρονιά της πανδημίας, το 13% των γυναικών και το 8% των ανδρών, ηλικίας από 30 έως 49 ετών, παραδέχονταν ότι είχαν χάσει την επαφή με τους περισσότερους φίλους τους.

Μελέτη που εκπόνησε το 2010 η Τζουλιάν Χολτ Λούντσταντ, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκχαμ Γιανγκ της Γιούτα, διαπίστωσε ότι η μοναξιά είναι εξίσου επικίνδυνη για την υγεία μας όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων κάθε ημέρα.

Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός φίλων που πρέπει να έχουμε:

Η Τζουλιάν Χολτ Λούντσταντ επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες επί του αντικειμένου, αλλά οι λίγες που έγιναν υποδεικνύουν ως «χρυσό» αριθμό τους τρεις έως έξι στενούς φίλους. 

Ο δρ Τζέφρι Χολ, καθηγητής Επιστημών Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, αντιθέτως, εκτιμά ότι για να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς συνέπειες που έχει η μοναξιά στη φυσική μας υγεία, αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει στη ζωή μας ένας άνθρωπος – σύντροφος, γονέας, φίλος ή άλλος.

O δρ Χολ υπογραμμίζει ότι ο χρόνος που περνάτε με τους φίλους σας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μια στενή φιλία χρειάζεται για να αναπτυχθεί τουλάχιστον 200 ώρες.

Ο ρόλος των social media

Μελέτες υποδεικνύουν ως «χρυσό» αριθμό τα τρία έως έξι στενά άτομα, ενώ ο δρ Τζέφρι Χολ εκτιμά ότι αρκεί να υπάρχει στη ζωή μας ένας άνθρωπος – σύντροφος, γονέας, φίλος ή άλλος.

Ασαφές είναι, πάντως, ποιο ρόλο διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των «φίλων» που έχει ένας χρήστης δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει την ευζωία του. 

Αν και κατά την πανδημία πολλοί έχασαν την επαφή τους με το φιλικό τους περιβάλλον, κάποιοι βρήκαν ουσιαστική επικοινωνία στο Διαδίκτυο.


epirusblog.gr
5 of 5
Πόσους φίλους χρειαζόμαστε τελικά; – Ο ιδανικός αριθμός
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2595184211157166979
item