Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Η εφαρμογή της αποκάλυψε πολλές αυθαιρεσίες

Στη φόρα βγήκαν οι κρυφές παγίδες/αυθαιρεσίες που υπάρχουν σε εκατομμύρια ακίνητα σε όλη τη χώρα μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Tις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτές και μαθαίνουν για το πρόβλημα όταν μπλοκάρει η μεταβίβαση του ακινήτου τους, μια και δεν μπορεί να εκδοθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. 

Οι αυθαιρεσίες αφορούν κυρίως από μια επέκταση του διαμερίσματος στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας έως το κλείσιμο του φωταγωγού ή του μπαλκονιού.

Σημειώνεται πως η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο.

Όπως προαναφέρθηκε, πλέον είναι απαραίτητη για κάθε μεταβίβαση ακινήτου, ακόμα και αδόμητου οικοπέδου, καθώς και στη χρηματοδότηση της κατοικίας για το «Εξοικονομώ», ενώ μόνο με την απόκτησή της θεωρείται ολοκληρωμένη – και – η τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Οι πιο συνηθισμένες αυθαιρεσίες που πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν και τις διαπιστώνουν όταν βρεθούν τα σχέδια της Πολεοδομίας είναι η αλλαγή στα τετραγωνικά του διαμερίσματος εξαιτίας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου (στο τέλος του κοινόχρηστου διαδρόμου), ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με μονομερή τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Επίσης, συνηθισμένες αυθαιρεσίες είναι οι σοφίτες στον τελευταίο όροφο, κάτω από τη στέγη, οι αλλαγές σε διαστάσεις και γενικά ό,τι έχει σχέση με την επιφάνεια, το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων.

Ακόμα, τα ξεμπαζώματα που έχουν ως αποτέλεσμα το υπόγειο να έχει μετατραπεί σε ισόγειο, η κατασκευή αποθήκης στον ακάλυπτο, η αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία, η αλλαγή στη θέση και στο μέγεθος των εξωτερικών ανοιγμάτων (πόρτες, παράθυρα, μπαλκονόπορτες), η επέκταση των μπαλκονιών αλλά και η μετατροπή πέργκολας σε στέγαστρο.

epirusblog.gr
5 of 5
Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Η εφαρμογή της αποκάλυψε πολλές αυθαιρεσίες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5219140213539847496
item