Ουκρανία: Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν για τις επιθέσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν για μία ακόμη φορά χθες, Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι θέτουν σε κίνδυνο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ αξιωματούχος του οργανισμού τις κάλεσε να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από αυτόν.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν ουσιαστικά καθημερινά να βομβαρδίζουν την περιοχή του πυρηνικού σταθμού, δημιουργώντας έναν πραγματικό κίνδυνο για ένα πυρηνικό ατύχημα το οποίο θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου», κατήγγειλε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος είχε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου.

Ο ίδιος ζήτησε από τους Δυτικούς «να σταματήσουν να καλύπτουν τους προστατευόμενούς τους Ουκρανούς». «Έχουμε την εντύπωση ότι οι συνάδελφοί μας ζουν σε μια παράλληλη πραγματικότητα στην οποία ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει ο ίδιος την τοποθεσία την οποία προστατεύει», δήλωσε ο Νεμπένζια.

«Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Ουκρανία θα στοχοθετούσε έναν πυρηνικό σταθμό δημιουργώντας έναν τεράστιο κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής στο ίδιο το έδαφός της», απάντησε ο Ουκρανός πρεσβευτής Σέρχιι Κισλίτσια.

«Για μία ακόμη φορά (η Ρωσία) έχει το θράσος να συγκαλεί μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσει τις δικές της προκλήσεις και τις δικές της τρομοκρατικές ενέργειες», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «σπατάλησα μία ώρα να ακούω ένα σωρό φανταστικές δηλώσεις». 

Οι δύο χώρες διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμες να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA) στον πυρηνικό σταθμό, αλλά προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί μια αποστολή.

«Είναι πραγματικά σημαντικό αυτή η αποστολή να πραγματοποιηθεί ώστε η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να δει τι πραγματικά συμβαίνει και όχι ένα ρωσικό θεατρικό έργο», υπογράμμισε ο Κισλίτσια. Ο Ρώσος ομόλογός του επίσης δήλωσε ότι βασίζεται στον ΔΟΑΕ για να «επιβεβαιώσει την πραγματική κατάσταση».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές «να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό». 

Η ΝτιΚάρλο – απηχώντας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος έχει χαρακτηρίσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια «αυτοκτονική» -- ζήτησε από τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιδείξουν «κοινή λογική».

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για «τις σχεδόν καθημερινές πληροφορίες για ανησυχητικά συμβάντα» που αφορούν τον πυρηνικό σταθμό. Έπειτα από αίτημα κυρίως των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, μία ακόμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) με την ευκαιρία των έξι μηνών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

epirusblog.gr
5 of 5
Ουκρανία: Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν για τις επιθέσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1038634007260626683
item