Άρτα: Οδοιπορικό πολιτισμού και γαστρονομίας στα Τζουμέρκα και την πόλη της Άρτας

Με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτή Άρτας κου Γιώργου Στύλιου, ομάδα δημοσιογράφων του τουριστικού και γαστρονομικού ρεπορτάζ και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκε στην περιοχή των Τζουμέρκων και την πόλη της Άρτας.

Η δράση είχε ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, των ιστορικών μνημείων και της γαστρονομικής κουλτούρας των δύο περιοχών. Με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται και στην παρουσίαση των δυνατοτήτων τουριστικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων.

Η πρώτη μέρα του οδοιπορικού ξεκίνησε με επισκέψεις στα μνημεία και τους παραδοσιακούς οικισμούς των Τζουμέρκων, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να διαμορφώσουν μια πλήρη εικόνα του τι μπορεί να προσφέρει η περιοχή στον επισκέπτη. Ιδίως το να γευθούν την τοπική κουζίνα και να περιδιαβούν τα φυσικά αξιοθέατα και τους οικισμούς της. 

Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν την Παραλία Αχελώου, το Βουργαρέλι, το Αθαμάνιο και το μονοπάτι πεζοπορίας στην πηγή Λεπτοκαρυά. 

Μάλιστα, το ενδιαφέρον τους κέντρισαν τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής. Η μοναδικής ομορφιάς «Κόκκινη Εκκλησιά» του 13ου αιώνα και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι. Γνωστό και ως η «Αγία Λαύρα της Ηπείρου», όπου οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και των Ραδοβυζίων ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης του 1821.

Όσο για την δεύτερη μέρα του οδοιπορικού, αυτή αφιερώθηκε στην ανάδειξη των προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης των Τζουμέρκων. 

Ξεκινώντας με στάση στο χωριό Κυψέλη και ξενάγηση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής και συνεχίζοντας με επισκέψειςσε υποδομές όπως το Δασικό Χωριό «Κέδρος» κοντά στο χωριό Καταρράκτες. Μια εγκατάσταση που με τις κατάλληλες επενδύσεις, μπορεί να αποτελέσει την βάση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής τουριστικής πρότασης.

Στο ίδιο πλαίσιο προβολής των δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με βιώσιμο χαρακτήρα και ήπιο περιβαλλοντικά πρόσημο, οι προσκεκλημένοι του Υφυπουργού ξεναγήθηκαν και σε παραγωγικές μονάδες αγροδιατροφής. 

Ειδικότερα επισκέφθηκαν επιχειρήσεις που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, όπως είναι το οινοποιείο της οικογένειας Λαμπράκη στον οικισμό Κούνιες στη Ράμια και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) στο Αθαμάνιο που στόχο έχει να λειτουργήσει ως χώρος διάθεσης και προώθησης των τοπικών προϊόντων στους επισκέπτες της περιοχής.


Κατά τις επισκέψεις των δημοσιογράφων και των υπηρεσιακών παραγόντων σε αυτές, έγινε λόγος για την ανάγκη υιοθέτησης από τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής και τις επιχειρήσεις, ενός νέου πιλοτικού μοντέλου αγροτουρισμού. 

Το οποίο αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στηριζόμενο στην διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την μεταποίηση και τον τουρισμό. Ένα μοντέλο αγροτουρισμού που τα Τζουμέρκα έχουν τις δυνατότητες να στηρίξουν, αρκεί να τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία και χρηματοδοτική στήριξη.

Τέτοιες ευκαιρίες χρηματοδότησης για παραγωγικές επενδύσεις προσφέρουν προγράμματα, όπως το Leader του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. 

Για αυτό τον λόγο το οδοιπορικό στην περιοχή σχεδιάστηκε ώστε να συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του διαλόγου για τα τοπικά προγράμματα ανάπτυξης Leader της περιόδου 2023-2027 σε όλη την Ελλάδα.

Κυρίως, όμως, ως παράλληλη και συμπληρωματική δράση της αφιερωμένης στα χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών ημερίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η οποία έλαβε χώρα στο Βουργαρέλι με την υποστήριξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Προσφέροντας την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους να ενημερωθούν για τις δράσεις και τα επιχειρηματικά σχέδια, με έμφαση σε καινοτόμες τουριστικές και αγροδιατροφικές δραστηριότητες, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από1 το Leader.

Τις ευκαιρίες αυτού του νέου μοντέλου ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή επεσήμανε και ο Γιώργος Στύλιος, κάνοντας αναφορά και στους στενούς δεσμούς του με τα Τζουμέρκα. «Γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή και τις δυνατότητες της.

Τα ποιοτικά προϊόντα της και το φυσικό της κάλλος πάνω στα οποία πρέπει να στηριχτούμε, ώστε μέσα από καινοτόμες δράσεις, να αποτελέσουν τα Τζουμέρκα τουριστικό προορισμό».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα, με την μεταποίηση και τον τουρισμό αποτελεί κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ικανή να δώσει ώθηση στην οικονομία και την απασχόληση στις αγροτικές και ορεινές περιοχές της πατρίδας μας, όπως είναι τα Τζουμέρκα».

Η περιδιάβαση στα Τζουμέρκα έκλεισε με επίσκεψη στο τοξωτό Γεφύρι της Πλάκας, το μνημείο σύμβολο της Ηπείρου, και με στάση στον οικισμό Κρυονέρι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.


Τέλος η τρίτη μέρα, που σήμανε και το κλείσιμο του οδοιπορικού, αφιερώθηκε στην πόλη της Άρτας, με επισκέψεις και ξεναγήσεις στα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατά της. Ξεκινώντας με το χιλιοτραγουδισμένο Γεφύρι. 

Το μνημείο που στην συνείδηση και την κουλτούρα των Ελλήνων είναι συνώνυμο της πόλης της Άρτας. Την παράσταση, όμως, έκλεψε ο Ι.Ν της Παναγίας της Παρηγορίτισσας, το «βυζαντινόχρυσόβουλο» που σφραγίζει τον σύγχρονο χάρτη και την κοινωνική ζωή της πόλης. Ιδιαίτερα η αρχιτεκτονική και ο διάκοσμος του μνημείου εντυπωσίασε τους επισκέπτες.

Παρόμοια θετικά σχόλια συνόδευσαν και την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας. Μια πραγματική κιβωτό του χρόνου που διασώζει τα ίχνη της αρχαίας Αμβρακίας. 

Μάλιστα, η πλούσια συλλογή του Μουσείου από την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο της πόλης καθώς και οι πρωτότυπες εκθέσεις του, αποτέλεσαν έκπληξη τόσο για τους δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ όσο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ήταν μαζί τους.

Οι επισκέψεις σε αυτά τα τρία τοπόσημα ανέδειξαν την αρχαία, βυζαντινή και μεταβυζαντινή κληρονομιά της πόλης της Άρτας. Μια κληρονομιά που αν αξιοποιηθεί και αναδειχθεί με σεβασμό στους κατοίκους και την σύγχρονη πόλη, μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και τον πολιτισμό της περιοχής μας. 

Η καρδιά του βασιλείου του Πύρρου και των Δεσποτών της Ηπείρου, μπορεί και αξίζει να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Ευχή όλων μας είναι δράσεις όπως το συγκεκριμένο οδοιπορικό για την ανάδειξη των Τζουμέρκων και της Άρτας, να αγκαλιαστούν από όλους και να βρουν μιμητές και από άλλους φορείς.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Οδοιπορικό πολιτισμού και γαστρονομίας στα Τζουμέρκα και την πόλη της Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 3683001976864859663
item