Θεσπρωτία: Ερήμωσαν οι Φιλιάτες, πολλοί πελάτες των φαρμακείων είναι από την Αλβανία!

Μια πολύ δυναμική, δραστήρια και εξαιρετική επιστήμονας και επαγγελματίας, που ζει και δραστηριοποιείται στην κωμόπολη των Φιλιατών, η Χαρίκλεια (Λίκα) Φραγκίσκου, με εξαιρετικό άρθρο της στο περιοδικό "Φαρμακευτικός Κόσμος", επισημαίνει αλήθειες, που βιώνει. 

Και τα λέει έξω από τα δόντια, περιγράφοντας την κατάσταση εγκατάλειψης, που επικρατεί γενικά στην επαρχία Φιλιατών.

Μιλάει για ερημοποίηση και αναφέρει ότι πολλοί πελάτες των φαρμακείων της κωμόπολης προέρχονται από την Αλβανία (ομογενείς και Αλβανοί).

Ακολουθεί ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο της Χαρίκλειας ( Λίκας) Φραγκίσκου. 

"Ανάμεσα στον ποταμό Καλαμά, την οροσειρά της Μουργκάνας και τα ελληνοαλβανικά σύνορα βρίσκεται η κωμόπολη των Φιλιατών.

Στους Φιλιάτες (ή Φιλιάτι για εμάς) διατηρώ εδώ και 40 χρόνια φαρμακείο,  συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όσοι δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στους Φιλιάτες είναι σαφέστατα η ερημοποίηση. Οι παλαιότεροι γνωρίζουν ότι κάποτε η περιοχή μας έσφυζε από ζωή, καθώς αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό και διακομιστικό κέντρο, με το διάσημο Παζάρι της Πέμπτης και με μόνιμους κατοίκους πάνω από 3500.

Σήμερα είμαστε λιγότεροι από 1500.

Τα 44 παραδοσιακά χωριά του Δήμου Φιλιατών έχουν πλέον μόνο ηλικιωμένους, ενώ στο σχολείο της πόλης (Γυμνάσιο-Λύκειο) των 750 μαθητών σήμερα φοιτούν μόλις 150 παιδιά.

Η δραματική μείωση του πληθυσμού μας είχε ως αποτέλεσμα -εκτός των άλλων- και τη διαρκή μείωση των δρομολογίων ΚΤΕΛ που δυσκολεύει, τους εναπομείναντες κατοίκους των χωριών να έρχονται στο Φιλιάτι.

Βεβαίως η λειτουργία του μοναδικού Νοσοκομείου της Θεσπρωτίας, που βρίσκεται στο Φιλιάτι – αποτελεί σημαντικό παράγοντα στήριξης της πόλης μας και εμποδίζει την πλήρη ερημοποίησή της.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δυστυχώς ένα μεγάλο της δραστηριότητάς μας και του όγκου των πωλήσεων μας εξα­νεμίστηκε. Και αυτό γιατί μία από τις βασικές μας δραστηριότητες, που ήταν η εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών του ελληνικού πληθυσμού που διαμένει στην Αλβανία αλλά και των πολιτών της γείτονας χώρας, διακόπηκε εξαιτίας των lockdowns.

Στα θετικά της πανδημίας ήταν ότι λόγω των αναγκαστικών τηλεδιασκέψεων, το Δ.Σ. του ΠΦΣ και εγώ ως εκπρόσωπος του ΦΣ Θεσπρωτίας είχαμε την ευκαιρία να διευρύνουμε την επαφή μας με τους συναδέλφους από την Ελλάδα και να είμαστε σε τακτική επικοινωνία με την ηγεσία του ΠΦΣ για την αντιμετώπιση των εκάστοτε προβλημάτων.

Ακόμη, θεωρώ ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι διευρυμένος και ειδικά σε μικρές κοινωνίες, όπου οι επαφές με τους πολίτες είναι καθημερινές, ενώ πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και επείγοντα περιστατικά

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την πολύτιμη ομάδα μου τις συνεργάτιδές μου που ακούραστες, με πολύ ζήλο και μεγάλη υπομονή κατάφεραν να διαχειριστούν τον αυξημένο όγκο δουλειάς με τη διανομή των self tests και to κλείσιμο των ραντεβού για  εμβολιασμό Covid-19".

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Ερήμωσαν οι Φιλιάτες, πολλοί πελάτες των φαρμακείων είναι από την Αλβανία!
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2721115154086242059
item