Ήπειρος: Αυγουστιάτικος μποναμάς στον τουρισμό με ποσοστά επιδότησης για περιοχές όπως η Ήπειρος και τα Ιωάννινα αρκετά υψηλά


Η δημιουργία νέων, αλλά παράλληλα η επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προβλέπεται μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Τα ποσοστά επιδότησης για περιοχές όπως η Ήπειρος και τα Ιωάννινα ξεκινούν από το 54% για εντός πόλης επιχειρήσεις και μπορούν να φτάσουν και το 75% για επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές ή κοντά στα σύνορα με γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπ. Σουρέλη, τα ποσοστά ενίσχυσης που αναφέρονται στον νέο Νόμο, είναι τα μεγαλύτερα που έχουν δοθεί ποτέ και αυτό αποτελεί μία καλή ευκαιρία και για τη δημιουργία νέων μονάδων, αλλά και για τη βελτίωση των υφιστάμενων. 

«Αυτό που εκκρεμεί είναι η λειτουργία ενός προγράμματος Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις, αλλά και ο Αναπτυξιακός Νόμος σε αυτή τη φάση είναι μια καλή επιλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια

Στο καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε:

α. Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,

β. εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμού μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

γ. επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, για δύο (2) τουλάχιστον έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι, μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής, αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων. 

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς είναι η 5η Σεπτεμβρίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η 5η Δεκεμβρίου 2022.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2022 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 75.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Τα λοιπά 75.000.000 ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Άνω του 80% η πληρότητα στα Ιωάννινα

Στο μεταξύ κάτι παραπάνω από ικανοποιητική είναι η τουριστική κίνηση στην περιοχή, τόσο στην πόλη, όσο και στα ορεινά, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία να είναι άνω του 80% όπως ανέφερε ο κ. Σουρέλης. 

Έλληνες, αλλά και πολλοί ξένοι επισκέπτες που συνδυάζουν τις διακοπές τους σε θάλασσα και βουνό, είτε έχουν επιλέξει αποκλειστικά ή ως βάση τους κάποιον ορεινό προορισμό και κινούνται προς τα παράλια της Ηπείρου, συνθέτουν την ανθρωπογεωγραφία της περιόδου.

«Προφανώς, είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά ακόμη και σήμερα αν κάποιος το επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να βρει δωμάτιο και στην πόλη και στους κοντινούς προορισμούς, γιατί υπάρχουν και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, όπως και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. 

Στην πόλη μας υπάρχει μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών από τη Βαλκανική, που είναι διερχόμενοι με προορισμό τα παράλια, ενώ στα ορεινά η μεγάλη πλειοψηφία των επισκεπτών από το εξωτερικό, είναι από την αγορά του Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Σουρέλης.

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Αυγουστιάτικος μποναμάς στον τουρισμό με ποσοστά επιδότησης για περιοχές όπως η Ήπειρος και τα Ιωάννινα αρκετά υψηλά
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4148087960537594224
item