Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Σελήνη μετά από 5 δεκαετίες -Έτοιμη για εκτόξευση η αποστολή «Artemis I», πότε ξεκινά

Μετά από 5 δεκαετίες, οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Σελήνη με τη νέα αποστολή της NASA που ονομάζεται «Artemis 1».

Η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει την αποστολή Artemis-1, ξεκινώντας έτσι το σχέδιο της διαστημικής υπηρεσίας για επιστροφή στη Σελήνη.

Η πρώτη δοκιμή γίνεται χωρίς πλήρωμα και μόνο γύρω από τη Σελήνη. Αλλά θα είναι μια σημαντική δοκιμή όχι μόνο για το Διαστημικό Σύστημα Εκτόξευσης που μια μέρα θα μεταφέρει και ανθρώπους, αλλά για ένα σχέδιο πολλών δεκαετιών που έχει αναπτύξει η Nasa για την επιστροφή στη Σελήνη.

Έτοιμος για εκτόξευση ο πύραυλος της NASA στην αποστολή για τη Σελήνη / AP Photo

Θα είναι αποτέλεσμα μηνών προετοιμασίας, ετών σχεδιασμού και δεκαετιών δουλειάς.

Πότε εκτοξεύεται ο πύραυλος της αποστολής της NASA για τη Σελήνη

Και όλα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, όταν ανοίξει το πρώτο παράθυρο εκτόξευσης, στις στις 15:33 ώρα Ελλάδας.

Η NASA θα έχει 120 λεπτά για να εκτοξεύσει τον πύραυλο και να τον στείλει στο διάστημα. Εάν χάσει αυτό το παράθυρο, θα πρέπει να καθυστερήσει την εκκίνηση.

Αλλά αν χάσει αυτό το παράθυρο, τότε, στις 2 Σεπτεμβρίου και στις 5 Σεπτεμβρίου, μπορεί να δοκιμάσει ξανά.

Είναι πιθανό ότι η Nasa θα χρησιμοποιήσει την πρώτη ευκαιρία. Η διαστημική υπηρεσία έχει ήδη πει ότι έχει υψηλότερη ανοχή στον κίνδυνο από ό,τι θα είχε εάν έστελνε πλήρωμα με τον πύραυλο - και έτσι το μόνο που μπορεί να αναβάλει την εκτόξευση είναι ο πολύ κακός καιρός. Η NASA, πάντως, λέει ότι, ως τώρα, τα πάντα φαίνεται να πηγαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Ποιος είναι ο στόχος της αποστολής «Artemis 1» της NASA, που στέλνει έναν πύραυλο στη Σελήνη

Μόλις φύγει ο πύραυλος, θα περάσει 42 ημέρες στο διάστημα, μερικές από τις οποίες θα περιλαμβάνουν χρόνο στην τροχιά της Σελήνης. Στη συνέχεια θα γυρίσει πίσω στη Γη, πέφτοντας στη θάλασσα.

Μια μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου «Space Launch System» της NASA και του διαστημικού σκάφους Orion, η αποστολή Artemis I είναι η πρώτη πλήρης δοκιμή υλικού της NASA και ο οργανισμός ελπίζει ότι θα στείλει αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2025, με τελικό στόχο τη μετάβαση στον Άρη.

Έτοιμος για εκτόξευση ο πύραυλος της NASA στην αποστολή για τη Σελήνη / AP Photo

Το πρόγραμμα της NASA για τη Σελήνη για τον 21ο αιώνα θα περιλαμβάνει μια εξέλιξη σεληνιακών πτήσεων χωρίς πληρώματα και στη συνέχεια με πληρώματα, με αποκορύφωμα την πρώτη ανθρώπινη προσγείωση στη Σελήνη μετά 50 και πλέον χρόνια.

Στη συνέχεια, η διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να πραγματοποιεί αποστολές πληρώματος στη σεληνιακή επιφάνεια μία φορά τον χρόνο για το υπόλοιπο της δεκαετίας, χτίζοντας έναν διαστημικό σταθμό σε σεληνιακή τροχιά και μια βάση στο σεληνιακό Νότιο Πόλο όπου οι αστροναύτες θα δοκιμάσουν τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για τον μακροπρόθεσμο στόχο της NASA — μια αποστολή με πλήρωμα στον Άρη στις αρχές της δεκαετίας του 2040.

Μετά την Artemis 1, η Artemis 2 θα στείλει ένα πλήρωμα αστροναυτών να κάνει μια πτήση στη σεληνιακή τροχιά την άνοιξη του 2024. Η Artemis 3, που έχει προγραμματιστεί για κάποια στιγμή το 2025, θα στείλει τους πρώτους αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, να αγγίξουν την επιφάνεια της Σελήνης – η πρώτη φορά από το 1972.


epirusblog.gr
5 of 5
Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Σελήνη μετά από 5 δεκαετίες -Έτοιμη για εκτόξευση η αποστολή «Artemis I», πότε ξεκινά
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6364688485836775823
item