Έρχονται 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα πάω στείλει αίτημα στην Κομισιόν για να εκταμιευτεί η 2η δόση ύψους 2 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ισπανία, στην Ευρώπη που θα έχει καλύψει τα προαπαιτούμενα και θα μπορεί να αιτηθεί την 2η δόση από το Ταμειο.

Μαζί, δε, με την υποβολή της αίτησης για τη 3η δόση (που θα ακολουθήσει) ύψους 3,5 δις ευρώ διαμορφώνεται ένα πακέτο ρευστότητας 5,5 δισ. ευρώ που, μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» θέτει ακόμα μεγαλύτερες βάσεις για να δρομολογηθούν σημαντικά έργα ανάπτυξης, ψηφιακές παρεμβάσεις αλλά και νέα χαμηλότοκα δάνεια προ τις επιχειρήσεις.

Τα αρμοδία υπουργεία «τρέχουν» για να ολοκληρώσουν μια σειρά από 25 ορόσημα, που είναι «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της 2η δόσης. 

Τα ορόσημα αφορούν όλο των φάσμα των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή και ιδιωτικές επενδύσεις. Αύγουστο. 

Κάποια από αυτά, π.χ. μεταρρύθμιση για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ μέσω συστήματος κουπονιών (voucher), το στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση, και διά βίου μάθηση κλπ. βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ωρίμανσης.

Με την ολοκλήρωση των 25 προαπαιτούμενων θα υποβληθεί το αίτημα εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. που θα πρέπει κατ’ αρχήν να πάρει μια προκαταρκτική έγκριση από την Γενική διεύθυνση δημοσιονομικής πολιτικής της Κομισιόν. 

Στην συνέχεια το αίτημα θα εξεταστεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής καθώς και από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής ένωσης, με στόχο τα χρήματα να εκταμιευτούν έως το τέλος του χρόνου.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει το αίτημα για την 3 δόση που προϋποθέτει όμως την εκπλήρωση άλλων 45 προαπαιτούμενων όπως:

-Ο 2ος και ο 3ος κύκλος του Εξοικονομώ.

-Η εφαρμογή νέας ρύθμισης της αγοράς ηλεκτροκίνησης για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας από λεωφορεία.
-Νέα νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης.
-Νέο δίκτυο οπτικών ινών σε κτίρια και κατοικίες.
-Νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, κυρίως για τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνικά, αλκοόλ και ενέργεια).

-Βελτίωση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, της λήψης μέτρων ανάπτυξης ικανοτήτων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

-Αλλαγή του πλαισίου των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων από πολιτικά πρόσωπα και πολιτικά κόμματα.
-Κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων κατ’ εφαρμογή της πολεοδομικής μεταρρύθμισης.
-Πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
-Έναρξη προγραμμάτων για σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

-Υπογραφή πιστώσεων ύψους 586,4 εκατ. ευρω από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τελικούς δικαιούχους για ιδιωτικές επενδύσεις.

-Με βάση την προαναφερομένη διαδικασία η εκταμίευση των 3,5 δις ευρώ της 3η δόσης προγραμματίζεται για την ερχόμενη άνοιξη.

Μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει εντάξει στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης 230 έργα συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ. ευρώ, πολλά από τα οποία βρίσκονται στη φάση της προκήρυξης ή της έναρξης υλοποίησης.

epirusblog.gr
5 of 5
Έρχονται 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1852913443312608037
item