Σαλμάν Ρούσντι: Δράστης της επίθεσης 24χρονος από το Νιου Τζέρσεϊ –Ερευνώνται οι σχέσεις του με το Ιράν

Ένας 24χρονος κάτοικος του Φέρβιου του Νιου Τζέρσεϊ, ονόματι Χάντι Ματάρ, είναι ο δράστης της επίθεσης στον διάσημο συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Ο Ρούσντι παραμένει διασωληνωμένος και δεν μπορεί να μιλήσει μετά την επίθεση, ενώ κινδυνεύει να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι και έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός χεριού και στο ήπαρ μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες με μαχαίρι, όπως ανέφερε ο λογοτεχνικός πράκτοράς του, Άντριου Γουάιλι.

Παρευρισκόμενοι απομακρύνουν τον 24χρονο από το σημείο της επίθεσης στον Σαλμάν Ρούσντι / Φωτογραφία: AP Photo

Ο Ματάρ διέθετε πρόσκληση για την εκδήλωση, όπου θα μιλούσε Ο Ρούσντι. Η αστυνομία είπε ότι βρήκε στο σημείο της επίθεσης ένα σακίδιο πλάτης και ηλεκτρονικές συσκευές.

Πώς έγινε η επίθεση στον Ρούσντι

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο 24χρονος όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο 75χρονος Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και άρχισε να τον μαχαιρώνει.

Author Salman Rushdie was attacked at a speaking event in Chautauqua, N.Y., on Friday by a man who stormed the stage and stabbed the writer in the neck, police said. wapo.st/3C1Y0kl

Share

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο Ρούσντι σωριάστηκαν στο πάτωμα και είχε αίματα στα χέρια. «Ήταν καλυμμένος με αίματα, έτρεχαν αίματα στο πάτωμα. Είδα αίματα γύρω απ’ τα μάτια του, να τρέχουν στο μάγουλό του», δήλωσε ένα άτομο στους New York Times.

Φωτογραφίες από την επίθεση δείχνουν παρευρισκόμενους να σπεύδουν να βοηθήσουν τον τραυματισμένο συγγραφέα και άλλους να ακινητοποιούν τον δράστη, προτού συλληφθεί από την αστυνομία.


O δράστης της επίθεσης στον Σαλμάν Ρούσντι, Χάντι Ματάρ κατάγεται από το Νιου Τζέρσεϊ / Φωτογραφίες: AP Photo

Άγνωστα τα κίνητρα του δράστη – Έφοδος σε κατοικίες που συνδέονται με τον ύποπτοι

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση της υγείας του Ρούσντι.

Η αστυνομία στο Φέρβιου του Νιου Τζέρσι απέκλεισε τον δρόμο ενός σπιτιού, που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον δράστη και δεν επέτρεπε σε κανέναν να μπαίνει ή να βγαίνει στην περιοχή. Αργότερα επετράπη η έξοδος σε κατοίκους, αλλά αστυνομικοί παραμένουν έξω από το σπίτι.

διάφορα σπίτια, που συνδέονται με τον δράστη. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η εθνικότητά του και κατά πόσον έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Ερευνώνται σχέσεις του δράστη με το ιρανικό καθεστώς

Πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα New York Post ότι από τις πρώτες έρευνες στους λογαριασμούς του 24χρονου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκύπτουν ενδείξεις ότι τρέφει συμπάθεια για τον σιιτικό εξτρεμισμό, το ιρανικό καθεστώς και τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Πριν από δύο μέρες το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες κατά ενός μέλους των Φρουρών της Επανάστασης για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

O Σαχράμ Πουρσαφί καταζητείται από το FBI / Φωτογραφία: FBI via AP

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι ο Σαχράμ Πουρσαφί από την Τεχεράνη προσπάθησε από τον περασμένο Οκτώβριο για λογαριασμό της Δύναμης Κουντς να πληρώσει έως και 300.000 δολάρια σε άτομα στις ΗΠΑ, προκειμένου να δολοφονήσουν τον Μπόλτον, πιθανώς σε αντίποινα για τον θάνατο σε αμερικανικό πλήγμα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, τον Ιανουάριο του 2020. Το υπουργείο ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είχε επισκεφθεί ποτέ τις ΗΠΑ ο 45χρονος Πουρσαφί, που καταζητείται από το FBI.

Στο μεταξύ στις 29 Ιουλίου η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε έναν άνδρα με ένα Καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του 45χρονου Ιρανο-Αμερικανού δημοσιογράφου Μασίχ Αλινετζάντ στο Μπρούκλιν. Αστυνομικοί παρατήρησαν τον Χαλίντ Μεχντίγιεφ να κινείται ύποπτα γύρω από το σπίτι του Αλινετζάντ, να προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα και να κοιτάζει μέσα από τα παράθυρα.

Ο Αλενιτζάντ έχει ασκήσει στο παρελθόν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Ιράν για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών και διέφυγε από τη χώρα το 2009. Το 2020 Ιρανοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας να απαχθεί και να επιστραφεί στο Ιράν ο δημοσιογράφος.

Ο φετφάς του Ιράν για τον Ρούσντι

Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο. Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.

Από εκείνη τη στιγμή, ο Ράσντι ζούσε στο φάσμα του θανάτου. Εξαφανίστηκε από προσώπου γης για να αποφύγει τους διώκτες του, που σκότωσαν, εν τω μεταξύ, τον Ιάπωνα μεταφραστή του Χιτόσι Ιγκαράσι και τραυμάτισαν σοβαρά τον Νορβηγό εκδότη του, Γουίλιαμ Νάιγκααρντ και τον Ιταλό μεταφραστή του, Ετόρε Καπριόλο.

Ως συνέπεια των απειλών αυτών, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε τον Ρούσντι υπό αστυνομική προστασία. Στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2012 με τίτλο Τζόσεφ Άντον, περιέγραψε τη ζωή του κατά την περίοδο όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα σχετικά με την αντίδραση στους Σατανικούς Στίχους.

epirusblog.gr
5 of 5
Σαλμάν Ρούσντι: Δράστης της επίθεσης 24χρονος από το Νιου Τζέρσεϊ –Ερευνώνται οι σχέσεις του με το Ιράν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2429916141891988418
item