Συρία: Τουλάχιστον ένας νεκρός σε επίθεση με UAV εναντίον εκκλησίας κοντά στη Χάμα

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 12 τραυματίστηκαν χθες Κυριακή στη Συρία όταν UAV που εκτόξευσαν αντάρτες έπληξε χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη τελετή εγκαινίων εκκλησίας στην επαρχία Χάμα (κεντρικά), μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Αρχικά, το πρακτορείο έκανε λόγο για δύο νεκρούς και δώδεκα τραυματίες εξαιτίας «ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον θρησκευτικής συγκέντρωσης στην πόλη ας Σουκαϊλαμπίγια, κοντά στη Χάμα».

Σε νεότερο τηλεγράφημά του, ανέφερε πως η επίθεση διαπράχθηκε με UAV παγιδευμένο με εκρηκτικά, ότι στοίχισε τη ζωή σε έναν πολίτη και τραυμάτισε άλλους δώδεκα.

Από τη δική του πλευρά, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, επιβεβαίωσε την επίθεση, εκτιμώντας πως επρόκειτο για επίθεση με οβιδοβόλο ή UAV από παράταξη ανταρτών που έχει θέσεις σε κοντινή περιοχή. Έκανε επίσης λόγο για έναν πολίτη νεκρό και αρκετούς τραυματίες.

Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, στην επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη Συρία.

Περίπου η μισή επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και τομείς των επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας ελέγχονται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Στην περιοχή αυτή είναι επίσης παρούσες οργανώσεις ανταρτών, που υποστηρίζονται λίγο ως πολύ από την Τουρκία, και άλλες παρατάξεις τζιχαντιστών, όπως η Χουράς αντ Ντιν.

Τον Μάρτιο του 2020, η Ρωσία και η Τουρκία έκλεισαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που αφορούσε την Ιντλίμπ και τις γειτονικές περιοχές. Η συμφωνία γενικά τηρείται, παρά τις σποραδικές επιθέσεις κι από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τελευταία έντεκα χρόνια, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

epirusblog.gr
5 of 5
Συρία: Τουλάχιστον ένας νεκρός σε επίθεση με UAV εναντίον εκκλησίας κοντά στη Χάμα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7432058177294400364
item