Γιάννενα: To κτίριο της Παπαζόγλειου, ο δημόσιος χώρος και οι βανδαλισμοί

Με αφορμή με τους βανδαλισμούς στο κτίριο της Παπαζόγλειου Σχολής, όπου στεγάζεται το Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του Τμήματος, αναπληρωτής καθηγητής Άγγελος Παπαγεωργίου, με επιστολή του στον «Τύπο Ιωαννίνων», ενημερώνει σχετικά.

«Η περιπέτεια της μετεγκατάστασης του τμήματος στο διατηρητέο τελείωσε αισίως το 2019. Από τότε, και μετά τις εγκρίσεις των εμπλεκομένων υπηρεσιών, έγιναν πολύ σημαντικές εργασίες στην διαμόρφωση του εσωτερικού του κτιρίου οι οποίες το έχουν καταστήσει πλήρως λειτουργικό.

Πέραν της εκπαιδευτικής λειτουργίας στην Παπαζόγλειο φιλοξενούνται μουσικές εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας, διαλέξεις για την αρχιτεκτονική και την φιλοσοφία, ημερίδες και συνέδρια του Πανεπιστημίου. 

Η παρουσία του Ιδρύματος στην πόλη αποτελεί στρατηγική επιλογή η οποία εδραιώνεται όπως φαίνεται από τις δημόσιες παρουσιάσεις διπλωματικών εργασιών του τμήματός μας, την προσεχή έκθεση τελειοφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών και το γλυπτό που εγκαταστάθηκε στο προαύλιο.

Ο ενδιάμεσος χώρος του προαυλίου καθίσταται δημόσιος και το κτίριο βρίσκεται εκτεθειμένο σε βανδαλισμό όπως όλα τα κτίρια της πόλης. Η Καπλάνειος ακριβώς απέναντί  έχει προ πολλού βανδαλισθεί. 

Η Ζωσιμαία Σχολή, το άλλο σύγχρονο με την Παπαζόγλειο νεοκλασικό, έχει επιζωγραφισθεί επίσης στο μέτωπο της οδού Ζωσιμάδων, και η αποτροπή των επιδρομέων στο εσωτερικό διασφαλίζεται με αγκαθωτό σύρμα τελευταίου τύπου.

Ούτε αγκαθωτό σύρμα θα τοποθετηθεί στην Παπαζόγλειο, ούτε θεωρούμε συλλήβδην επιδρομείς τους φοιτητές μας και τις συλλογικότητες που οργανώνουν δράσεις στο προαύλιο.

Χαρακτηριστική είναι η καθαριότητα και η τάξη του προαυλίου μετά την τελευταία εκδήλωση. Όλοι όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι τόσο οι θεσμικές όσο και οι μη θεσμικές  επεμβάσεις, σε διατηρητέα κτήρια διέπονται από την αυστηρή ελληνική νομοθεσία για την προστασία και διαχείριση του ιστορικού αρχιτεκτονικού αποθέματος. 

Οι επεμβάσεις για οποιαδήποτε αποκατάσταση στα κτήρια αυτά, αποτελούν επίσης πολύπλοκη νομική και επιστημονική διαδικασία.

Δυστυχώς οι πόρτες του προαυλίου έχουν παραβιαστεί δύο φορές αλλά τα συνθήματα στους τοίχους δεν φαίνεται να σχετίζονται με αυτή την παραβίαση. Όπως τα περισσότερα συνθήματα στην πόλη μας έχουν ‘υπογραφή’ και θα μπορούσαν εύκολα να ταυτοποιηθούν, πρόκειται όμως για ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί από άλλους φορείς.

Όσο μας αφορά, θα φροντίσουμε για τον επαναχρωματισμό της όψης αλλά κυρίως για την αποτροπή βανδαλισμών στο μέλλον. 

Στο συνολικό σχέδιο φύλαξης των κτιρίων του Πανεπιστημίου, με προϋπολογισμό δυόμισι εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υπέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας ο κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης προβλέπονται οι τεχνικές λεπτομέρειες και το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης για το διατηρητέο κτίριο».

Πηγή: typos-i.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: To κτίριο της Παπαζόγλειου, ο δημόσιος χώρος και οι βανδαλισμοί
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2993470497208448420
item