Το σόου Τσαβούσογλου και το «stop» της Μπέρμποκ - «Ευρωπαϊκά τα σύνορα της Ελλάδας»

Διά της παγίας «οδού» των επιθετικών και εμπρηστικών δηλώσεων που στοχεύουν την ελληνική κυβέρνηση και ευθέως τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ, «απαντά» η κυβέρνηση Ερντογάν στη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού και τη στήριξη της Αθήνας από το Βερολίνο ενώπιον της αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας.

Οι αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Νίκος Δένδιας, έθεσε το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων, λέγοντας ότι η παράδοση στην Τουρκία κινδυνεύει να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας χώρας που έχει εκδώσει απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας. 

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει» παρατήρησε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων». 

Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους ΕΕ, της Κύπρου.

Ανέφερε δε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία»

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς», ανέφερε. «Από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία σάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, διότι τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από ό,τι πριν 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης».

Επισήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό ως ευρωπαϊκή οικογένεια να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και σε άλλες χώρες και να μην πέφτει όλο το βάρος στο διμερές επίπεδο. «Είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να δούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε διατυπώσει νωρίτερα ενώπιον της Αναλένα Μπέρμποκ στο Μέγαρο Μαξίμου την πάγια θέση της Ελλάδας ότι επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, ενημερώνοντάς την για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

mitsotakis_berbok_xr
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, εντούτοις, ότι «οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την ΕΕ».

Το επεισόδιο στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντως,  υποστήριξε το απόγευμα της Παρασκευής ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου. 

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

burbock-cavucoglu-m2

«Aπο τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. 

Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προφανώς ενοχλημένος από τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα από την Αθήνα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά τις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια.

«Στο παρελθόν η Γερμανία είχε αναλάβει εναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Είχε τηρήσει μια ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθει αυτή η ισορροπία. 

Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και απο τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. 

Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία», υποστήριξε επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Ως η μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε μπορώ να μιλάω για τα σύνορα της Ευρώπης», είπε η Μπέρμποκ, στη συνέχεια με τον Τσαβούσογλου να τα «μαζεύει» και να λέει ότι η Γερμανία δεν κάνει προπαγάνδα, αλλά πέφτει θύμα της προπαγάνδας της Ελλάδας.

Γαϊτανάκι προκλήσεων

Η Άγκυρα συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλητικών βερμπαλισμών. Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η χώρα μας μπλοκάρει την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλώντας στο Κογκρέσο λέει κάτι αδιανόητο όπως μην δώσετε τα F-16. στην Τουρκία.

Οι ρητορικές εξάρσεις της γείτονος αποτυπώθηκαν και σε σειρά αναρτήσεων του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ. 

Με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο CNN, τον κατηγόρησε για επεκτατική και επιθετική πολιτική και, τεντώνοντας περαιτέρω το σχοινί, έβαλε στο στόχαστρό του το Καστελόριζο.

«Ο Μητσοτάκης είναι εκείνος που ακολουθεί επεκτατική και επιθετική πολιτική. Ο Μητσοτάκης απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής με τη μαξιμαλιστική πολιτική του για την Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.

epirusblog.gr
5 of 5
Το σόου Τσαβούσογλου και το «stop» της Μπέρμποκ - «Ευρωπαϊκά τα σύνορα της Ελλάδας»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2865143407251736232
item