Βloomberg: Αύξηση 40% των Αμερικανών που μετακομίζουν στην Ελλάδα -Πώς και γιατί έρχονται στη χώρα μας

Η εγκληματικότητα, η αύξηση του πληθωρισμού κι οι πανάκριβες κατοικίες στις ΗΠΑ ωθούν ολοένα και περισσότερους Αμερικανούς να περάσουν τον Ατλαντικό για να μετακομίσουν σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα.

Και με το δολάριο να ενισχύεται έναντι του ευρώ έχουν ένα πρόσθετο λόγο να το κάνουν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών των Αμερικανών.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η Sotheby’s International Realty, που διαχειρίζεται πωλήσεις πανάκριβων ακινήτων ανά την υφήλιο, ο αριθμός των Αμερικανών που επεδίωξαν να μετακομίσουν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο φέτος αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Άλλωστε η χώρα μας περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους «φιλικότερους για Αμερικανούς, που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, προορισμούς στην Ευρώπη» του Εuropean Best Destinations μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

Η ζήτηση για κατοικίες στη Γαλλία και την Ιταλία με στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση Αμερικανών είναι η υψηλότερη την τελευταία τριετία. 

Στην Πορτογαλία αυξήθηκε το 2021 κατά 45% ο αριθμός των Αμερικανών που διαβιώνουν μόνιμα εκεί σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (7.000 το τελευταίο διάστημα ενώ το 2018 ζούσαν περίπου οι μισοί στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου). 

Ανάλογη η εικόνα και στην Ισπανία, όπoυ - σύμφωνα πάντα με το Bloomberg - ο αριθμός των γεννημένων στις ΗΠΑ κατοίκων ενισχύθηκε από το 2019 μέχρι το 2021 κατά 13%, καθώς οι δύο γειτονικές χώρες προσελκύουν αλλοδαπούς αγοραστές κατοικιών με προγράμματα «χρυσής βίζας», που επιτρέπουν τη μόνιμη διαμονή σε όσους επενδύουν από 350.000 έως μισό εκατ. ευρώ στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Γιατί επιλέγουν την Ευρώπη οι Αμερικανοί

«Το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης κατέστησε ακριβότερη τη διαμονή σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ από ό,τι στις ευρωπαϊκές πόλεις», λέει ο Mάικλ Βιτκόβσκι, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Αμερικανών μεταναστών «ECA International», με έδρα τις ΗΠΑ. 

«Οι ακριβές τιμές των κατοικιών καθώς και το ισχυρό δολάριο και οι πολιτικές εντάσεις στις ΗΠΑ είναι παράγοντες καθιστούν ολοένα και γοητευτικότερη τη διαμονή στην Ευρώπη», συμπληρώνει.

Πράγματι, οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ έπεσαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 13,4% τον μήνα αυτό σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν η Ευρώπη δεν κινεί πλέον το ενδιαφέρον μόνον εύπορων, συνταξιούχων Αμερικανών. Το Bloomberg μίλησε με ορισμένους από τους μετανάστες, που προέρχονται από τη μεσαία τάξη, όπως η Στέφανι Σινκλέρ, που αγόρασε τον Απρίλιο σπίτι στην Ιταλία για την ίδια και τον γιο της. 

Μέχρι πρότινος πλήρωνε ενοίκιο 3.000 δολαρίων το μήνα για ένα τεσσάρι στην Ατλάντα και παρά το ετήσιο εισόδημά της των 300.000 δολαρίων δεν μπορούσε να βρει σπίτι να αγοράσει. 

Αντίθετα, βρήκε δύο ακίνητα στη Σικελία, τα οποία αγόρασε έναντι 60.000 ευρώ. «Δεν θα έμπαινα ποτέ στον κόπο να αγοράσω σπίτι στην Ιταλία αν δεν ήταν τόσο τρελή η αγορά στις ΗΠΑ », δήλωσε. 

Η Τζέιμι Ντίξον από την άλλη μετακόμισε πριν από ένα χρόνο με τον άντρα της και την κόρη τους στην Πορτογαλία. Επικεφαλής μιας start-up στο χώρο της τεχνολογίας η Ντίξον ζούσε σε ένα δυάρι στο Μαλιμπού, αλλά τώρα μένουν σε ένα τριάρι με τρία μπάνια στην παραθαλάσσια πόλη Cascais Κοντά στη Λισαβώνα. 

Αλλά δεν ήταν αυτός μόνον ο λόγος που μετακόμισαν. «Η βία στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Ήθελα να ζήσει το παιδί μου μια φυσιολογική παιδική ηλικία», δήλωσε στο Bloomberg.


epirusblog.gr
5 of 5
Βloomberg: Αύξηση 40% των Αμερικανών που μετακομίζουν στην Ελλάδα -Πώς και γιατί έρχονται στη χώρα μας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3840683381924121306
item