Οι εντυπώσεις του Α/ΓΕΑ για το F-35A από την πτήση εναντίον F-16 Block 52+

Τις εντυπώσεις του από την συμμετοχή του σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης ζεύγους F-16 Block 52+ εναντίον ζεύγους F-35A, μοιράστηκε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, με την ευκαιρία της τελετής αλλαγής Εκπροσώπου ΓΕΑ.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πτήση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άσκησης «POSEIDON’S RAGE 22», που διεξάγεατι με ορμητήριο την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα.

Ο Α/ΓΕΑ επεσήμανε ότι ασφαλώς το F-35A είναι ένα αεροπορικό όπλο, ένας πόρος, το οποίο δεν είναι πρώτη προτεραιότητα να το εμπλέξεις σε κλειστές αερομαχίες. Ωστόσο, ήταν εμφανές ότι ο κινητήρας F135 παρέχει μεγάλη ισχύ και τα περιθώρια ελιγμών είναι υψηλά. 

Μάλιστα, καθώς στην συγκεκριμένη “αναμέτρηση”, τα F-35A ήταν σε “καθαρή” διαμόρφωση, δηλαδή χωρίς εξωτερικά φορτία, ο Α/ΓΕΑ σχημάτισε την εντύπωση ότι σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίαζε μεγαλύτερη ευελιξία από το F-16 Block 52+.

Αυτό όμως που προσφέρει το F-35 σε ανεπανάληπτο βαθμό, είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες, που δημιουργεί τακτική εικόνα υψηλού επιπέδου η οποία μπορεί να διανεμηθεί και σε άλλες πλατφόρμες. 

Τέτοια πράγματα, κανένα από τα υπάρχοντα αεροπλάνα δεν μπορεί να κάνει, ελέχθη χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο Α/ΓΕΑ, το Rafale μπορεί να προσφέρει μια παρόμοια κατάσταση αλλά σε καμμία περίπτωση στον ίδιο βαθμό με το F-35. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά αεροπλάνα από πλευράς δυνατοτήτων.

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Μπουρολιάς ανέφερε ότι σύμφωνα με τις ενημερώσεις της κατασκευάστριας εταιρείας η εξασφάλιση υψηλής διαθεσιμότητος με την κατάλληλη εφοδιαστική υποστήριξη, θα επιτρέψει δείκτη της τάξεως του 80%, γεγονός που σημαίνει ότι από την τυπική δύναμη 20 αεροσκαφών που είναι η συνήθης στην Πολεμική Αεροπορία, 16 F-35 θα είναι ανά πάσα στιγμή επιχειρησιακά διαθέσιμα.

Σύμφωνα με την εμπειρία και τις διαδικασίες της αμερικανικής γραφειοκρατίας, η αποστολή της Επιστολής Αποδοχής (LOA) από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, αναμένεται στα τέλη του 2023, για να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις και η υπογραφή εντός του επομένου έτους. 

Η αρχική εκτίμηση για την έναρξη παραδόσεων, τοποθετείται το 2028, με ολοκλήρωση εντός 3-4 ετών. Σε επόμενο χρόνο αναμένεται να ασκηθεί η πρόβλεψη προαιρέσεως για μία δεύτερη Μοίρα 20 αεροπλάνων.

Η βάση των F-35 δεν ανακοινώνεται ακόμη αλλά είναι σαφές ότι ένα τέτοιο αεροπορικό όπλο πρέπει να διασφαλιστεί σε έναν βαθμό από την γεωγραφική έκθεση. 

Υποθέτοντας με βάση το παραπάνω στοιχείο, μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει η επιλογή της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία αφενός θα “αδειάσει” μετά την απόσυρση των Phantom σε μερικά έτη, αφετέρου η παλαιότητα των υποδομών της καθιστά απαραίτητη σε μεγάλο βαθμό την ανανέωσή τους με εκτέλεση νέων έργων.

 

epirusblog.gr
5 of 5
Οι εντυπώσεις του Α/ΓΕΑ για το F-35A από την πτήση εναντίον F-16 Block 52+
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5229275839762393504
item