Η αγορά των F-35 νέο ορόσημο στις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον: Θερμή υποδοχή Λόιντ σε Παναγιωτόπουλο

Ένα νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτήρισε την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-35, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας στην προσφώνηση του Αμερικανού ομολόγου του, τόνισε ότι «αποτελεί αναμφίβολα η προμήθεια από την Αθήνα του σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους( F-35), η οποία θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της αποτροπής μας και την ακόμα στενότερη αλληλεπίδραση, συντονισμό και διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε με ισχυρό τρόπο εναντίον του αναθεωρητισμού, τονίζοντας ότι αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και το ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα», είπε απευθυνόμενος στον κ. Λόιντ, «αποτελεί σημαντικό κόμβο για την υποστήριξη και προστασία -προβολή της συμμαχικής παρουσίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές αναθεωρητισμού. 

Ο αναθεωρητισμός, είτε λαμβάνει τη μορφή αμφισβήτησης βασικών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε εκφράζεται επιδιώκοντας τη μεταβολή των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, είτε και τα δύο, όπως συχνά συμβαίνει, αποτελεί κύρια απειλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία εν γένει».

«Συνεπώς», τόνισε, «ο αναθεωρητισμός οποιασδήποτε μορφής αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα. Ο αναθεωρητισμός δεν πρέπει να επικρατήσει», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε:

«Πρέπει να επαγρυπνούμε, να εμμένουμε στις αρχές μας και να είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε κάποιο αρνητικό προηγούμενο και να προβάλλουμε μια κοινή θέση έναντι οποιασδήποτε τέτοιας παράνομης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς. Βασικός κοινός στόχος πρέπει να είναι η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης με βάση κυρίως το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία μιας ισχυρής, σε βάθος και διαρκώς διευρυνόμενης στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας, μιας συνεργασίας, η οποία -όπως είπε- έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας της τα τελευταία χρ«Το εξαιρετικό επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις που αυξάνουν τη διαλειτουργικότητα, καθώς και τη διευρυμένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε νέες περιοχές και στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, -όπως ανέφερες, είπε στον κ. Λόιντ-, αποτελεί απόδειξη της κοινής μας θέλησης και επιθυμίας να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές και προκλήσεις και να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας».

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε και τα παρακάτω:

«Επιτρέψτε μου να εξάρω τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίσατε και την ηγεσία σας όσον αφορά τις προσπάθειες από μεγάλο αριθμό χωρών για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία. 

Η αντίδραση της Ελλάδας στην απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν πράγματι άμεση και αποφασιστική. Προσφέραμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ουκρανία, μια χώρα η οποία δέχεται επίθεση κατά παράβαση κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου. 

Υλοποιήσαμε το σύνολο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον επιτιθέμενο παρά το κόστος που έχουν και είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε τυχόν άλλες ενέργειες, οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας».

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που η συνάντησή μας σήμερα θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της αμυντικής συνεργασίας μας, η οποία είναι ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο. 

Ένα νέο ορόσημο σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία αποτελεί αναμφίβολα η προμήθεια από την Ελλάδα του σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους F-35, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της αποτροπής μας και την ακόμα στενότερη αλληλεπίδραση, συντονισμό και διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Όπως είπα, έχουν γίνει πολλά, αλλά όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μας, δεν υπάρχουν όρια, κάτι που ταιριάζει απόλυτα σε σχέση και με την προμήθεια του επόμενου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς του ΝΑΤΟ».

  • ΛΟΙΝΤ: Χαίρομαι που επιτέλους σας υποδέχομαι στο Πεντάγωνο

Προηγουμένως, ο κ. Λόιντ, αφού καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογό του, αναφέρθηκε πρώτα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, τονίζοντας τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων για την κοινή ασφάλεια της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

«Αυτό», είπε, «είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην απρόκλητη και άδικη εισβολή της Ρωσίας. 

Έτσι, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας, υποστηρίζοντας την Ουκρανία η οποία αντιμετωπίζει την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της ειρηνικής γείτονος χώρας της».

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε πρώτος στη σημασία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης. Είπε:

«Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ελλάδα για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων υποστήριξης στη Σούδα, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης μας στον τομέα της άμυνας.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω την κατά προτεραιότητα πρόσβαση που παρείχε η κυβέρνησή σας στις δυνάμεις μας στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης η οποία μάς επιτρέπει να συνεχίζουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουμε εχθρικά στοιχεία, καθώς και να διεξάγουμε ασκήσεις και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Μίλησε για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο και στη συνάντηση του με τον πρόεδρο Τζό Μπάιντεν και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ιστορικής του ομιλίας στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, σημείωσε ότι οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και ιδανικά και οι αρχές αυτές αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η ισχυρή και διαρκώς διευρυνόμενη μεταξύ μας σχέση. 

Αποτελούν επίσης τον λόγο για τον οποίο συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο ως εταίροι στον τομέα της ασφάλειας εδώ και πολλά χρόνια, σημείωσε ο κ. Λόιντ και πρόσθεσε:

«Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευση των χωρών μας για κοινή ειρήνη και ασφάλεια και έχει επιτρέψει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προς υποστήριξη των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή».

epirusblog.gr
5 of 5
Η αγορά των F-35 νέο ορόσημο στις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον: Θερμή υποδοχή Λόιντ σε Παναγιωτόπουλο
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4625548621775714804
item