ΗΠΑ: Βουλευτές καλούν τον Μπάιντεν να μην δώσει F-16 στην Τουρκία - Δείτε την επιστολή

ΗΠΑ: Τριάντα πέντε βουλευτές και από τα δύο μεγάλα Κόμματα ζητούν με επιστολή τους στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην δώσει F-16 στην Τουρκία.

Την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία εκφράζουν συνολικά 35 Αμερικανοί βουλευτές και των δύο κομμάτων με επιστολή που αποστέλλουν στον Αμερικανό πρόεδρο, προειδοποιώντας τον πως αν προχωρήσει στη συμφωνία θα διαπράξει «έγκλημα πολέμου»

Οι Αμερικανοί βουλευτές, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου κατά την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της Τουρκίας ως «αντινατοϊκή».

«Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ερντογάν για την αγνόηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η επιστολή των βουλευτών προς τον Μπάιντεν

Οι 35 βουλευτές οι οποίοι προέρχονται και από τους Δημοκρατικού και από τους Ρεπουμπλικανούς επισημαίνουν πως ο Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στο προσωπικό όφελος και όχι σε αυτό της Συμμαχίας, γι'αυτό κι επέλεξε να εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας. 

«Η χρήση ανησυχητικών τακτικών από τον Ερντογάν που αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», αναφέρουν.

Στην συνέχεια κάνουν ειδική αναφορά στην τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ προκειμένου να αποσταθεροποιήσει «την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική» εδώ και χρόνια.

Στην επιστολή η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να διαπράξει εγκλήματα πολέμου «συμπεριλαμβανομένων σκόπιμων βομβαρδισμών αμάχων».

Aναφέρουν χαρακτηριστικά: «Τουρκικές και στηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις έχουν πολλές φορές χρησιμοποιήσει αμερικανικό οπλισμό για να τελέσουν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, βομβαρδίζοντας εσκεμμένα στόχους αμάχων, όπως νοσοκομεία και σχολεία, στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για μα παραβιαστεί η κυριαρχία νατοϊκών συμμάχων και εταίρων, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές οι πράξεις δεν είναι ενέργειες εταίρου των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Ειδική μνεία σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι Αμερικανοί βουλευτές κάνουν ειδική μνεία στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα για την κακή χρήση των αμερικανικών όπλων αναφέρουν πως «έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. 

Αυτές δεν είναι σχεδόν οι ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη».

Παράλληλα στην επιστολή τονίζεται πως «η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. 

Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή. 

Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία», επισημαίνουν.

Τέλος σημειώνουν ότι «το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει να προωθεί άδικες εκλογές, να καταστέλλει την κοινωνία των πολιτών και να καταχράται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό για να διατηρήσει την εξουσία του. 

Με την τουρκική οικονομία σε παρακμή και τη θέση του Ερντογάν σε ιστορικό χαμηλό, τα ειδησεογραφικά μέσα που ελέγχονται άμεσα από το καταπιεστικό κυβερνών κόμμα του θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μεγάλη πώληση όπλων ως προπαγάνδα για να τον στηρίξουν όπως έκαναν ήδη με τις παραχωρήσεις που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ».

Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Κρις Παππάς, ο Γκας Μπιλιράκης, η Κάρολιν Μαλόνεϊ, και ο Φρανκ Παλόν.

epirusblog.gr
5 of 5
ΗΠΑ: Βουλευτές καλούν τον Μπάιντεν να μην δώσει F-16 στην Τουρκία - Δείτε την επιστολή
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3748408482298901041
item