Συγκάλεσαν Cobra meeting στη Βρετανία, περιμένουν «θανατηφόρο καύσωνα» -Ξεσπούν φωτιές, «λιώνει» η Αγγλία

Οι υπουργοί καταρτίζουν σχέδια για την πρώτη εθνική αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης για τον καύσωνα στη Βρετανία μετά από μια «πορτοκαλί προειδοποίηση για τη ζέστη».

Μια έκτακτη κυβερνητική ενημέρωση (Cobra meeting) πραγματοποιήθηκε χθες στην Downing Street, αφού η κυβέρνηση εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση για θανατηφόρα ζέστη στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας αυτήν την Κυριακή, όταν οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 38 βαθμούς Κελσίου, ανέφερε η Telegraph.

Ο συναγερμός, ο οποίος έχει εκδοθεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν, προειδοποιεί για «πιθανή σοβαρή ασθένεια ή κίνδυνο για τη ζωή», καθώς προβλέπεται ότι θα πλήξουν τη χώρα θερμοκρασίες ρεκόρ.

Πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρότητα των αγρών που είναι φυσική αυτούς τους μήνες έχει οδηγήσει σε πυρκαγιές σε πολλές αγροτικές περιοχές κυρίως στα βόρεια και στα κεντρικά της Βρετανίας.

Πολλά σχολεία εξέδωσαν ανακοίνωση πως αναστέλλουν τη λειτουργία τους τις ημέρες του καύσωνα λόγω επικινδυνότητας για τους μαθητές, ενώ συναυλίες και αθλητικοί αγώνες σε όλη τη χώρα ματαιώνονται.

Στο Λονδίνο οι κάτοικοι προσπαθούν να δροσιστούν με όποιον τρόπο μπορούν βουτώντας σε σιντριβάνια και λίμνες πάρκων.

Οι ράγες που αναφλέγονται

Σύμφωνα με τη daily mail, χθες, τη θερμότερη μέρα του έτους μέχρι στιγμής, οι ράγες του εθνικού σιδηροδρόμου στη γέφυρα Battersea του Νότιου Λονδίνου, ανέπτυξαν τόσο μεγάλη θερμοκρασία που... αυτοαναφλέχθηκαν με αποτέλεσμα να διακοπούν για λίγη ώρα τα δρομολόγια ενώ οι οδηγοί των τραίνων πήραν εντολή να οδηγούν με μειωμένη ταχύτητα.

Καύσωνας διαρκείας - Φόβοι για λειψυδρία

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα.

Το Affinity Water, το οποίο τροφοδοτεί μέρη του νότιου και ανατολικού τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, προέτρεψε τους ανθρώπους να αποφύγουν τη χρήση ψεκαστήρων και σωλήνων για εξοικονόμηση 1.000 λίτρων νερού την ώρα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει απόλυτη απαγόρευση των σωλήνων.

Η εταιρεία πρότεινε επίσης να αποφεύγεται η χρήση μεγάλων φουσκωτών πισινών, τα πλυντήρια πιάτων και τα πλυντήρια ρούχων να τίθενται σε λειτουργία μόνο όταν είναι γεμάτα και η βρύση κλειστή κατά το βούρτσισμα των δοντιών.

Η South West Water κάλεσε τους πελάτες να προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν πέντε λίτρα νερού την ημέρα για να διατηρήσουν τα επίπεδα της δεξαμενής, παραδεχόμενοι ότι αυξάνεται η πίεση στις προμήθειες. 

Η Lisa Gahan, η υπεύθυνη διευθύντρια για τους υδάτινους πόρους, είπε ότι δεν υπήρχαν περιορισμοί στην περιοχή από το 1976 και «αν είμαστε προσεκτικοί μπορούμε να έχουμε άλλον έναν χρόνο χωρίς περιορισμούς». 

Ο Δρ Agostinho Sousa, επικεφαλής ακραίων γεγονότων και προστασίας της υγείας στο UKHSA, δήλωσε: «Θέλουμε όλοι να απολαμβάνουν τον ζεστό καιρό όταν φτάνει, αλλά και να ελέγχουν την ευάλωτη οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές τους για να βεβαιωθούν ότι είναι προετοιμασμένοι για τις ζεστές συνθήκες που έρχονται.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, γι' αυτό φροντίστε να ακολουθήσετε τις απλές συμβουλές για την υγεία σας ώστε να αντιμετωπίσετε τη ζέστη, όπως να καλύπτετε τα παράθυρα που εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως και να βεβαιωθείτε ότι τα ψυγεία, οι καταψύκτες και οι ανεμιστήρες λειτουργούν σωστά», λέει η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.


epirusblog.gr
5 of 5
Συγκάλεσαν Cobra meeting στη Βρετανία, περιμένουν «θανατηφόρο καύσωνα» -Ξεσπούν φωτιές, «λιώνει» η Αγγλία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4444515362680813581
item