Κύπρος: Η εταιρία Chevron στη Λευκωσία για το κοίτασμα «Αφροδίτη» - Νέα γεώτρηση τους επόμενους μήνες

Συνάντηση της εταιρίας εξορύξεων Chevron και της αρμόδιας υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας Νατάσας Πηλείδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, με θέμα το κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας Chevron, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Chevron για Έρευνα και Παραγωγή σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότιο Αμερική, Clay Neff, είχε σήμερα στο υπουργείο Ενέργειας, στη Λευκωσία, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα θέματα που αφορούν στη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Chevron αναφορικά με τη βιώσιμη και αποδοτική ανάπτυξη του κοιτάσματος "Αφροδίτη" στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ακολούθησε εθιμοτυπική συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Σε κοινή δήλωση του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Chevron Cyprus Limited (Chevron) επαναβεβαιώνεται η συνεργασία και των δύο πλευρών, καθώς και η διενέργεια νέας γεώτρησης εντός των επόμενων μηνών.

Τους επόμενους μήνες η νέα γεώτρηση

Στην δήλωση αναφέρεται πως «Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Chevron επαναβεβαιώνουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μας όσον αφορά στη βιώσιμη και αποδοτική ανάπτυξη του κοιτάσματος "Αφροδίτη", στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας.

Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν τη διενέργεια μιας νέας γεώτρησης στο κοίτασμα εντός των επόμενων μηνών, στο ευρύτερο πλαίσιο του εγκεκριμένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος.

Η Chevron βρίσκεται, επίσης, στο στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας βελτιστοποίησης του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος "Αφροδίτη", μέσω πιθανών συνεργειών με άλλες υποδομές στην περιοχή, αναγνωρίζοντας έτσι τη σημασία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. 

Το σχέδιο ανάπτυξης θα τεθεί ενώπιον της Υπουργού Ενέργειας για έγκριση μέχρι το τέλος του έτους.

Η συμβολή της ανατολικής Μεσογείου στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον ενεργειακό περιβάλλον και τη δυνατότητα η Κύπρος και η ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειος να συμβάλουν σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης, τα δύο μέρη παραμένουν δεσμευμένα να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να επισπευσθούν τα χρονοδιαγράμματα για μεταφορά του πρώτου φυσικού αερίου από το ''Αφροδίτη'' στην Αίγυπτο και στις ευρωπαϊκές αγορές.» καταλήγει η κοινή δήλωση.


epirusblog.gr
5 of 5
Κύπρος: Η εταιρία Chevron στη Λευκωσία για το κοίτασμα «Αφροδίτη» - Νέα γεώτρηση τους επόμενους μήνες
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7290393229643377978
item