Το παρασκήνιο της συμφωνίας για τα σιτηρά -Δεν έκατσαν στο ίδιο τραπέζι Ουκρανός-Ρώσος, άλλαξαν θέση οι σημαίες

Κίεβο και Μόσχα υπέγραψαν, το απόγευμα της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, τη συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν βρέθηκαν ταυτόχρονα στο ίδιο τραπέζι τα μέλη της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα, η οποία υπέγραψε ίδια συμφωνία με την Άγκυρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

📹| Turkish, Ukrainian, Russian and UN officials agree to establish a coordination center in Istanbul to facilitate Ukrainian grain exports

ShareΥπουργοί των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν χωριστά τη συμφωνία, αποφεύγοντας επιμελώς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν χειραψία στη συνάντηση αυτή στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Ουκρανία δεν υπογράφει έγγραφα με τη Ρωσία», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία δεν υπογράφει κανένα έγγραφο με τη Ρωσία»

«Η Ουκρανία δεν υπογράφει κανένα έγγραφο με τη Ρωσία. Υπογράψαμε συμφωνία με την Τουρκία και τον ΟΗΕ και αναλάβαμε υποχρεώσεις απέναντί ​​τους. Η Ρωσία υπογράφει ίδια συμφωνία με την Τουρκία και τον ΟΗΕ», έγραψε ο Ποντόλιακ.

Αριστερά, ο υπ. Υποδομών της Ουκρανίας, απέναντι από τον Χουλουσί Ακάρ / AP Photo/Khalil Hamra

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού κάθισε απέναντι από τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και υπέγραψε το έγγραφο της συμφωνίας. 

Έπειτα, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Oleksandr Kubrakov κάθισε απέναντι από τον Ακάρ για να υπογράψει ένα πανομοιότυπο έγγραφο. Και στις δύο περιπτώσεις, στη μέση του τραπεζιού κάθονταν Ερντογάν-Γκουτέρες.

Οι σημαίες Ουκρανίας-Ρωσίας δεν τοποθετήθηκαν δίπλα-δίπλα, αριστερά ο Σοϊγκού και απέναντί του ο Ακάρ / AP Photo/Khalil Hamra

Ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται στην Ουκρανία, η διαδικασία της υπογραφής της συμφωνίας τονίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σημαίες των δύο χωρών μεταφέρθηκαν ώστε να μην βρίσκονται δίπλα-δίπλα πίσω από το τραπέζι όπου υπογράφηκε η συμφωνία. Η σημαία του ΟΗΕ τοποθετήθηκε ανάμεσά τους.

Unblocking 🇺🇦 ports is a great contribution to the 🌍 food security. I’m grateful to the 🇺🇳 UN and @antonioguterres personally for supporting the Initiative on safe transportation of grain.
Image

Share

«Σε περίπτωση προκλήσεων, (θα υπάρξει) άμεση στρατιωτική απάντηση» από την Ουκρανία, έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος του Κιέβου Μιχαΐλο Ποντόλιακ πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.


epirusblog.gr
5 of 5
Το παρασκήνιο της συμφωνίας για τα σιτηρά -Δεν έκατσαν στο ίδιο τραπέζι Ουκρανός-Ρώσος, άλλαξαν θέση οι σημαίες
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5425212278892931945
item