Ο νέος «χάρτης» στις πληρωμές μετά τις παρατάσεις

«Καρότο και μαστίγιο» από το υπουργείο Οικονομικών που από τη μια δίνει έναν μήνα παράταση για υποβολές και πληρωμές δηλώσεων φόρου εισοδήματος, από την άλλη όμως δεν επιτρέπει τους φορολογούμενους και τους λογιστές να κάνουν ήσυχα «τα μπάνια του λαού», δίνοντας παράταση έως τον Σεπτέμβριο όπως πολλοί ζητούσαν.

Εχθές με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών έδωσε «μισή παράταση» στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ανακοινώνοντας ότι μπορούν να υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα μέχρι 30 Αυγούστου

Χωρίς πρόστιμο επίσης θα μπορεί να πληρωθεί και η πρώτη δόση μαζί με τη δεύτερη, έως στις 31 Αυγούστου.

Από την ίδια ανακοίνωση πάντως, δεν προκύπτει παράταση για την έκπτωση 3% σε όσους προβούν εμπρόθεσμα σε ολική εξόφληση του φόρου εισοδήματος τον Αύγουστο.

Συνεπώς, στις επόμενες μέρες ή ώρες, θα πρέπει να παρακολουθούν οι πολίτες πότε θα εκδοθούν οι αποφάσεις, οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν αν το υπουργείο Οικονομικών θα καλύψει και τις περιπτώσεις αυτές -ή αλλιώς θα χάσουν την έκπτωση όποιοι κάνουν χρήση των παρατάσεων και σπεύσουν να εξοφλήσουν τον Αύγουστο αντί Ιούλιο. Επί τους παρόντος πάντως, έκπτωση 3% για πληρωμές μετά τις 29 Ιουλίου πρέπει να μην θεωρούνται δεδομένες.

Έκτακτη παράταση εκπλήρωσης υποχρεώσεων έδωσε επίσης χθες η κυβέρνηση και για όσους είδαν το σπίτι τους, η επιχείρηση, η παραγωγή ή οι καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις πυρκαγιές που σάρωσαν πολλές περιοχές της Αττικής –και όχι μόνον. 

Με τα νέα δεδομένα, οι ημερομηνίες πληρωμών φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες μετατίθενται αυτομάτως κατά 6 μήνες, ενώ απαλλάσσονται και από τον ΕΝΦΙΑ για 3 χρόνια.

Με βάση όλα τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται ως αυτήν τη στιγμή –και εν αναμονή οριστικών αποφάσεων για τις κρίσιμες λεπτομέρειες – το πρόγραμμα πληρωμών Ιουλίου και Αυγούστου διαμορφώνεται πλέον για τους φορολογουμένους ως εξής:

1. Για τον Ιούλιο:

· Φόρος εισοδήματος: όσοι υποβάλουν δήλωση μέχρι το μεσημέρι (15.00) της Πέμπτης 29 Ιουλίου, εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου 3% αν εξοφλήσουν αυθημερόν όλο το ποσό πρόσθετου φόρου που τους αναλογεί. Ήδη έχουν πληρώσει εφάπαξ ή την α΄ δόση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά (και συνολικά 600 εκατ. από τα 1,8 δισ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί) για να πάνε για διακοπές χωρίς να περιμένουν τις παρατάσεις που έδωσε τελικά το υπουργείο Οικονομικών.

 • ΕΝΦΙΑ: η πληρωμή 3ης δόσεως πρέπει να γίνει έως 29 Ιουλίου
 • Επιστρεπτέα προκαταβολή: μέχρι την άλλη Παρασκευή πρέπει να πληρωθεί η 1η δόση ή ολική εξόφληση με έκπτωση 15%.
 • ΦΠΑ: ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να αποδώσουν ΦΠΑ β΄τριμήνου και λοιπές επιχειρήσεις ΦΠΑ Ιουνίου
 • Τρέχουσες δόσεις ρυθμίσεων οφειλών: μέχρι Παρασκευή 29 Ιουλίου

Αύγουστος:

 • Υποβολές Ε1: έως 30 Αυγούστου χωρίς πρόστιμα
 • Φόρος εισοδήματος: πληρωμή διπλής δόσης χωρίς πρόστιμα έως 31 Αυγούστου. Εάν και εφόσον εκδοθεί ειδική ανακοίνωση ή απόφαση, ενδέχεται να ισχύσει και έκπτωση 3% για ολική εξόφληση όλου του φόρου εισοδήματος.
 • ΕΝΦΙΑ: 4η δόση
 • Επιστρεπτέα: 2η από 96 δόσεις (χωρίς έκπτωση)
 • Τρέχουσες δόσεις ρυθμίσεων οφειλών

Ειδικά για τους πυρόπληκτους (εντός καθορισμένης γεωγραφικής περιοχής), προβλέπεται:

 •  αναστολή 6 μήνες στις εκκρεμείς βεβαιωμένες οφειλές
 • απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για 3 χρόνια
 • αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών για 6 μήνες
 • ασφαλιστικές εισφορές: αναστολή για 6 μήνες, κεφαλαιοποίηση και ρύθμιση οφειλών σε έως 24 δόσεις.
epirusblog.gr
5 of 5
Ο νέος «χάρτης» στις πληρωμές μετά τις παρατάσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7976578701787693729

Τα καλύτερα

item