Γιάννενα: «Στέρεψαν» από φοιτητικά σπίτια τα Γιάννενα – Λίγα και ακριβά τα διαθέσιμα ακίνητα

Οι βάσεις για την εισαγωγή των φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ανακοινώθηκαν και πλέον γονείς και φοιτητές ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση καλής και οικονομικής στέγης.

Δυστυχώς όμως η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας, όπως φαίνεται θα εξελιχθεί και φέτος σε Γολγοθά, καθώς τα διαθέσιμα διαμερίσματα σπανίζουν, ενώ όποια είναι σε καλή κατάσταση διατίθενται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν φέτος θα δυσκολευτούν ιδιαιτέρως οι νέοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να βρουν κατοικίες, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Όπως δήλωσε το pbnews.gr, o Πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων Θεόδωρος Μπάσιος, τα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση είναι περιορισμένα.

Ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη ακινήτων κυρίως στο κέντρο της πόλης, αλλά και στα πέριξ όπου επιλέγουν να μένουν οι φοιτητές.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν αναγερθεί νέες οικοδομές για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν να ενοικιάζουν τα ακίνητα τους μέσω της πλατφόρμας Airbnb, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ακίνητα για μίσθωση.

Η ενοικίαση ακινήτων με το σύστημα Airbnb, η νέα μόδα στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια, έχει σαρώσει την ενοικίαση των διαμερισμάτων, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να τα μισθώσουν σε τουρίστες εξαιτίας των γρήγορων εσόδων και των ελάχιστων φθορών, παρά σε φοιτητές.

Οι μισθώσεις ακινήτων μέσω Airbnb έχουν στερήσει από την αγορά πάρα πολλά ακίνητα με αποτέλεσμα η αναζήτηση διαμερίσματος προς ενοικίαση να μην είναι πλέον καθόλου εύκολη υπόθεση γεγονός που μας επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων.

Τα μισθώματα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που υπήρχαν πριν από 3-5 χρόνια, καθώς η μικρή προσφορά και η μεγάλη ζήτηση έχουν απογειώσει τις τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάσιο ένα φοιτητικό σπίτι, μία γκαρσονιέρα 25 με 30 τ.μ κυμαίνεται από 300 έως 350 ευρώ. Αν είναι επιπλωμένη ή διαθέτει έξτρα παροχές, όπως ίντερνετ η τιμή είναι υψηλότερη. Οι παλιές γκαρσονιέρες κυμαίνονται στα 250 ευρώ.

Ένα δυάρι κυμαίνεται από 400 έως 450 ευρώ και εδώ πάλι η τιμή διαμορφώνεται με βάση την παλαιότητα ή τις έξτρα παροχές.

Το «κυνήγι» για σπίτι στα Ιωάννινα ξεκίνησε και αρκετοί γονείς απευθύνθηκαν ήδη σε μεσιτικά γραφεία για να εξασφαλίσουν μια στέγη για τα παιδιά τους.

Μεγαλύτερη κινητικότητα αναμένεται όμως τον Αύγουστο και όπως όλα δείχνουν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχει φθηνό και καλό ακίνητο, ούτε για δείγμα στην πόλη.

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι φοιτητές που αγωνιούν για την ενοικίαση διαμερίσματος. Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να ψάχνουν για σπίτι και οι νεοπροσληφθέντες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα υπηρετήσουν στα Ιωάννινα, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις μεταθέσεις των στρατιωτικών, καθώς θα προκύψουν πρόσθετες ανάγκες.

Προσοχή στις απάτες

Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι πρωτοετείς φοιτητές, σχετικά με την ενοικίαση οικονομικού σπιτιού καθώς υπάρχουν αρκετοί επιτήδειοι οι οποίοι εμφανίζονται ως δήθεν ιδιοκτήτες -εκμισθωτές διαμερισμάτων που δεν τους ανήκουν, παίρνουν διάφορα ποσά ως προκαταβολή ή εγγυήσεις μισθωμάτων και μετά γίνονται καπνός.

Όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων Θεόδωρος Μπάσιος, θα πρέπει οι γονείς και οι φοιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο στην αναζήτηση στέγης, όσο και στους «ιδιοκτήτες» της φοιτητικής κατοικίας που θα εμπιστευτούν και συστήνει στους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν μόνο οργανωμένα μεσιτικά γραφεία του Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων προκειμένου να μην πέσουν θύματα απάτης.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Στέρεψαν» από φοιτητικά σπίτια τα Γιάννενα – Λίγα και ακριβά τα διαθέσιμα ακίνητα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4495697445248502289

Τα καλύτερα

item