Η Σουηδία «προσγειώνει» τον Ερντογάν: «Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο τελευταίος λόγος για έκδοση υπόπτων»

Απάντηση στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά την έκδοση υπόπτων από τη Σουηδία, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας.

Οι αποφάσεις στη Σουηδία σε ό,τι αφορά την έκδοση υπόπτων λαμβάνονται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, τόνισε με γραπτή του δήλωση ο Μόργκαν Γιόχανσον, απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος είπε ότι η Στοκχόλμη τού υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει «73 τρομοκράτες» στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας σε γραπτή δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, την οποία αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άτομα που δεν έχουν τη σουηδική υπηκοότητα «μπορεί να εκδοθούν, κατόπιν αιτήματος άλλων χωρών, όμως μόνο εάν αυτό συνάδει με τη σουηδική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εκδόσεως» επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι οι πολίτες της χώρας δεν επιτρέπεται να εκδοθούν σε άλλες.

Η συμφωνία που υπέγραψε η Σουηδία με την Τουρκία, ώστε η τελευταία να άρει τις αντιρρήσεις για ένταξη της χώρας, όπως και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «λέει ξεκάθαρα ότι θα σεβαστούμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εκδόσεως», πρόσθεσε ο υπουργός.

Λιγότερο από 48 ώρες μετά τη συμφωνία των τριών χωρών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε και πάλι την Πέμπτη 30 Ιουνίου ότι θα μπλοκάρει την ένταξή τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όπου αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας εναντίον της πολιτικής του και εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν μίλησε για την «υπόσχεση που έδωσε η Σουηδία» σχετικά με την έκδοση «73 τρομοκρατών». Οι Σουηδοί «θα τους στείλουν πίσω. Το υποσχέθηκαν. Είναι γραμμένο. Θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους», είπε.

Χωρίς να σχολιάσει ευθέως τη δήλωση του Ερντογάν, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας υπενθύμισε ότι την τελευταία λέξη, σε ό,τι αφορά την έκδοση κάποιου προσώπου, την έχει το Ανώτατο Δικαστήριο, «το οποίο μπορεί να ασκήσει βέτο», και όχι η κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τα 73 άτομα των οποίων ζητά την έκδοση. Η Άγκυρα επιδιώκει, πάντως, εδώ και πολλά χρόνια την έκδοση Κούρδων ή μελών του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζουν εξόριστοι στη σκανδιναβική χώρα.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν στη χώρα της, είπε ήδη από την Τετάρτη (29/6) ότι η Στοκχόλμη «θα συνεχίσει να τηρεί τη σουηδική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο» σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις.


epirusblog.gr
5 of 5
Η Σουηδία «προσγειώνει» τον Ερντογάν: «Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο τελευταίος λόγος για έκδοση υπόπτων»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6667354039665160888
item