Το «κλείσιμο» των πρόωρων εκλογών, το μούδιασμα και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Κι ενώ όλοι ήταν προετοιμασμένοι για μια σκληρή προεκλογική περίοδο με κορύφωση την 25η Σεπτεμβρίου, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγάλει από το τραπέζι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δημιουργεί συνθήκες σύγχυσης και αιφνιδιασμού.

Ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «έκλεισε» τις δύο τελευταίες ημέρες το θέμα των πρόωρων εκλογών προκαλεί μούδιασμα και δυσφορία στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και σε γαλάζια στελέχη που ήταν απολύτως σίγουρα για τις κάλπες του Σεπτέμβρη.

Κι ενώ όλοι ήταν προετοιμασμένοι για μια σκληρή προεκλογική περίοδο με κορύφωση την 25η Σεπτεμβρίου, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγάλει από το τραπέζι – τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα – το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δημιουργεί συνθήκες σύγχυσης και αιφνιδιασμού. 

Η αλήθεια είναι ότι ούτε στο εσωτερικό της ΝΔ περίμεναν ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε αυτό το «γύρισμα» και θα επέμενε τόσο πολύ στην εξάντληση της τετραετίας.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό εντός της Βουλής, επέμεινε χθες με ανάρτησή του ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι παράγοντας αστάθειας «Μέχρι χθες ανακοίνωνε υποψηφίους για τη μάχη του σταυρού & τροφοδοτούσε ΜΜΕ με ημερομηνίες», γράφει αρχικά σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνεχίζει: «Τώρα θυμήθηκε τη σταθερότητα και ότι οι εκλογές δεν είναι… εθνικά υπεύθυνες;». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται και τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει χάσει τον έλεγχο και όσο παραμένει αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας».

Σχολιάζοντας πάντως τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα γαλάζια στελέχη αναρωτιούνται «για ποιο λόγο καίγεται ο κ. Τσίπρας να γίνουν εκλογές αφού ξέρει ότι θα χάσει;».

«Καρφιά» και από ΠΑΣΟΚ εναντίον Μητσοτάκη

Εκνευρισμός υπάρχει βεβαίως και στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ. «Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει. Ανοίγει και κλείνει το θέμα κατά το δοκούν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Τη μια φορά παραγγέλλοντας αλλαγή στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. 

Την άλλη τροφοδοτώντας τα μέσα με το ναι μεν, δε αλλά…», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Κώστας Σκανδαλίδης για να προσθέσει με δεικτικό ύφος: «Γιατί δεν ρωτούν καλύτερα την Πυθία; Θα τους έλεγε σιβυλλικά: Ο χειμώνας θα αποφασίσει». 

Ο κ. Σκανδαλίδης επιχείρησε μάλιστα να «σπείρει διχόνοια» στο γαλάζιο στρατόπεδο λέγοντας: «Ειλικρινά λυπάμαι τους κυβερνητικούς βουλευτές που δεν ξέρουν αν πρέπει να συνεχίσουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ή να πιάσουν στασίδι έξω από το γραφείο πιθανού ανασχηματισμού».

Πρακτικά, παρά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι πολύ δύσκολο τα κόμματα (συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ) να γυρίσουν τον διακόπτη στο off και να σταματήσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες για τις λίστες των υποψηφίων και τις προγραμματικές τους εξαγγελίες. 

Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι το εκλογικό σώμα, στο τέλος της διαδρομής, θα δώσει θετική ψήφο στην απόφασή του να μην εγκαταλείψει την κυβερνησιμότητα στο δύσκολο σημείο. 

Παρόλα αυτά επειδή στην πολιτική έχει αποδειχθεί ότι «ο ίσιος δρόμος είναι αδιάβατος», καλό είναι να μην βγαίνουν βεβιασμένα συμπεράσματα για το χρόνο των εκλογών. 

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειώσουμε ότι το κλείσιμο της πόρτας των φθινοπωρινών εκλογών, εκ των πραγμάτων ανοίγει ένα νέο παράθυρο περί εκλογικού ανασχηματισμού λίγο πριν από την ΔΕΘ… Όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές ένας ανασχηματισμός σε αυτό το timing (προς το τέλος Αυγούστου) θα έδινε μεγαλύτερη δυναμική στην διακυβέρνηση και θα μείωνε ακόμα περισσότερο την παραφιλολογία των εκλογών που εκ των πραγμάτων δημιουργεί αναχώματα στην παραγωγή πολιτικού έργου.

epirusblog.gr
5 of 5
Το «κλείσιμο» των πρόωρων εκλογών, το μούδιασμα και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1070165926865179243
item