Συνεξάρτηση και κακοποίηση: Τα σημάδια που θα πρέπει να σας αφυπνήσουν

Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και πιο συχνά περιπτώσεις κακοποίησης με θύματα κυρίως γυναίκες. Γυναίκες μικρής και μεγάλης ηλικίας,γυναίκες σε σχέσεις συμβίωσης, γάμου ή ακόμα και γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης σε περιστασιακές σχέσεις.

Ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να παίρνει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, αφού η συχνότητα που ακούμε για περιστατικά κακοποίησης ολοένα και αυξάνεται.

Οταν μπαίνουμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε γιατί συμβαίνει αυτό το θλιβερό φαινόμενο, συνήθως και εύλογα αναρωτιόμαστε «γιατί μένει ακόμα μαζί του;», αναφερόμενοι στο θύμα της κακοποίησης. Ένας από τους λόγους που κάποιος μένει σε μία κακοποιητική σχέση είναι κυρίως η συνεξάρτηση.

Τι ορίζουμε όμως ως συνεξάρτηση;

Ως συνεξάρτηση ορίζουμε κυρίως την κατάσταση μέσα στην οποία τα μέλη μιας σχέσης λειτουργούν «αδιαίρετα», δεν λειτουργούν δηλαδή  με χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν. 

Πολλές φορές,τείνουμε να συγχέουμε την συνεξάρτηση με τον ενθουσιασμό και το αίσθημα του να «ανήκουμε» ο ένας στον άλλο. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα θεμιτό και φυσιολογικό κυρίως όταν στα πρώτα στάδια της σχέσης κυριαρχεί ο έρωτας.

Όταν όμως ξεπερνιόυνται τα όρια και χάνεται κάθε ίχνος «ατομικότητας», τότε ξεκάθαρα μιλάμε για συνεξάρτηση.

Το να φτάσει το άτομο να είναι συνεξαρτώμενο είναι μια διαδικασία που πολλές φορές συμβαίνει σταδιακά και συνήθως κάνει το άτομο να αισθάνεται αρχικά δυσφορία. 

Αυτό που ακολουθεί συνήθως και τότε μπορούμε να μιλήσουμε και για κακοποίηση, είναι όταν ο ισχυρός αυτός δεσμός, μας αποδυναμώνει και αρχίζει σιγά σιγά να μοιάζει με μία «θηλιά στο λαιμό». Πολλές φορές κάπου εκεί ξεκινά και η υποτίμηση και οι προσβολές, σημάδια τα οποία πολλές φορές αγνοούμε, στην ανάγκη μας να διατηρήσουμε αυτή τη σχέση.

Το θέμα της κακοποίησης που προκύπτει συχνά από μία συνεξαρτητική σχέση, είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην ανθρώπινη συμπεριφορά. 

Μπορούμε ωστόσο να σταθούμε σε αυτό που λέμε «κόκκινες σημαίες», προκειμένου να αναγνωρίσουμε με απλό τρόπο αν βρισκόμαστε σε μία τέτοια σχέση. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά από αυτά τα σημάδια.

Υποτίμηση

Όταν ο σύντροφός μας βρίσκει συνεχώς αφορμές να μας υποτιμήσει, κατακρίνοντας συστηματικά το ντύσιμό μας,τον τρόπο που μιλάμε, τα κιλά μας, ακόμα και κάποια  χαρακτηριστικά μας, που οι υπόλοιποι βρίσκουν ελκυστικά.

Έντονες εκρήξεις ζήλιας

Εδώ δεν μιλάμε για το γοητευτικό αυτό στοιχείο μιας ερωτικής σχέσης στην οποία διεκδικεί ο σύντροφός μας την προσοχή μας και αισθάνεται ότι θέλει να τον θαυμάζουμε, αλλά για τον σύντροφο εκείνο που αισθάνεται πως απειλείται σχεδόν από τα πάντα. 

Μία καθυστερημένη απάντηση στις κλήσεις του,η συναναστροφή μας και με άλλους ανθρώπους στα πλαίσια της κοινωνικότητας, αλλά και η ενασχόλησή μας με κάποιο χόμπυ,πυροδοτεί πολύ συχνά εκρήξεις που συνοδεύονται από απειλές.

Θυματοποίηση

Ενας κακοποιητικός σύντροφος πολύ συχνά εμφανίζεται ως θύμα. Μας ρίχνει όλες τις ευθύνες ακόμα και για πράγματα που δεν μπορούμε πρακτικά να ελέγξουμε. 

Ο σύντροφος ενός τέτοιου ανθρώπου αναρωτιέται πραγματικά πού φταιει, καθώς οποιαδήποτε επιχειρηματολογία από την άλλη πλευρά απουσιάζει εντελώς. Εστιάζει κυρίως στο να αισθανθούμε άσχημα με τον εαυτό μας και να προσπαθούμε συνεχώς να αποκωδικοποιήσουμε αυτή τη συμπεριφορά.

Απομόνωση

Πέρα από τους φίλους και το πολύ στενό περιβάλλον, έχει την τάση και πολλές φορές το καταφέρνει, να μας απομονώσει ακόμα και από την οικογένειά μας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα θύματα κακοποίησης είχαν κόψει κάθε δεσμό με την οικογένειά τους, η οποία στη συνέχεια δήλωνε «άγνοια» για αυτή την συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η κακοποίηση δεν θέλει «μάρτυρες».

Απειλές

Ο φόβος της εγκατάλειψης,οδηγεί σχεδόν πάντα τον κακοποιητικό σύντροφο σε απειλές. Η απειλή είναι ο προθάλαμος της κακοποίησης καθώς η απομάκρυνση μας από τον άνθρωπο αυτό σημαίνει ματαίωση, κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαχειριστεί.

Να θυμήσουμε ότι λειτουργεί γραμμή καταγγελίας για θύματα κακοποίησης 24 ώρες όλο το χρόνο.

Γραμμή κακοποίησης : 15900

Μαριάντζελα Χατζηεφραιμίδου

epirusblog.gr
5 of 5
Συνεξάρτηση και κακοποίηση: Τα σημάδια που θα πρέπει να σας αφυπνήσουν
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8027778245799151439
item