Θεσπρωτία: Θεσπρωτός, αφού δεν βρήκε στέγη για το μουσείο του στον τόπο του, το δώρισε στο Δήμο Ζίτσας!

Ο λογοτέχνης Μήτσ' Μήτσης από το Πολύδροσο Παραμυθιάς,  είναι ένας πολύ ιδιοφυής άνθρωπος με πολλά συγγραφικά έργα, όλων σχεδόν των ειδών (ποίηση, θεατρικά, μυθιστορήματα, διηγήματα), που κάποια από αυτά έχουν αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις.

Δούλεψε σκληρά στη ζωή του, αφού σαν παιδί της Κατοχής ξεκίνησε ξυπόλητος και κατάφερε να γίνει ένας διακεκριμένος κομμωτής.

Παράλληλα, όμως, μετέφερε στο χαρτί τα βιώματά του και τα έκανε τραγούδι, διδασκαλία, προτροπή, συμβουλή, καταγραφή, αποτύπωμα. 

Με τη συνδρομή της αλησμόνητης συζύγου του Βικτωρίας, που αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το θάνατό της, εξακολουθεί να είναι ένα ανθισμένο λουλούδι στην καρδιά του, δημιούργησε μια αξιόλογη λαογραφική συλλογή, που αρχικά λειτούργησε ως μουσείο στο σπίτι του στην Αθήνα.

Θέλησε αυτή τη λαογραφική συλλογή, με σπουδαία εκθέματα, να τη μεταφέρει στη Θεσπρωτία και να τη στεγάσει κάπου στο νομό στις αρχές της δεκαετίας του 2010. 

Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις, δεν κατορθώθηκε αυτό και τα αντικείμενα παρέμεναν μέσα στα κουτιά. 

Προθυμοποιήθηκε, όμως, ο δήμος Ζίτσας να φιλοξενήσει τα εκθέματα του Μητσ' Μήτση και γι' αυτό το σκοπό παραχώρησε το παλαιό δημοτικό σχολείο στο χωριό Καρίτσα και χρηματοδότησε τη μετατροπή του σε μουσείο.

Ο Μητσ' Μήτσης εγκαταστάθηκε προσωρινά στην Καρίτσα και εργάζεται, σε συνεργασία με το δήμο Ζίτσας, για το στήσιμο του Μουσείου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής του.

Μπορεί να έχασε η Θεσπρωτία ένα λαογραφικό Μουσείο, ωστόσο σημασία έχει ότι το κοινό δεν θα στερηθεί τα εκθέματά του, που με τόσο κόπο, με τόση φροντίδα και με τόσα έξοδα συγκέντρωσε ο δημιουργός του. 

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Θεσπρωτός, αφού δεν βρήκε στέγη για το μουσείο του στον τόπο του, το δώρισε στο Δήμο Ζίτσας!
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 6678520923017913093
item