«Φρένο» Μητσοτάκη στον ανασχηματισμό, «γκάζι» στο κυβερνητικό έργο

Μετά τους περιορισμούς του κορωνοϊού, τα χαμόγελα χθες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο έδιναν και έπαιρναν, καθώς οι περίπου 1.500 καλεσμένοι στη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας έκαναν βόλτες και έστηναν «πηγαδάκια» στον κήπο της Ηρώδου Αττικού.

Ο αρκετά ευδιάθετος Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που φρόντισε να δώσει ένα…παραπολιτικό ενδιαφέρον στη βραδιά, επιμένοντας ότι, όχι απλώς δεν θα γίνουν εκλογές, αλλά δεν θα κάνει και ανασχηματισμό. 

Έσπευσε έτσι, μετά τη διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου στην «Καθημερινή της Κυριακής», να βάλει τέλος ο ίδιος στα σενάρια που διακινούνταν το προηγούμενο διάστημα για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από τη ΔΕΘ.

«Εγώ σας τα έχω πει αλλά δε με ακούτε. Ούτε εκλογές θα γίνουν, ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές άνετα. Έχουμε εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές. Τι ανασχηματισμό; Δεν προλαβαίνει κάποιος να μάθει το χαρτοφυλάκιο του. 

Επίσης, υπάρχουν πολλές δεσμευτικές υποχρεώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε μιλώντας με δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, δεν είναι…οπαδός των τακτικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. 

Άλλωστε και στην περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, οι ανασχηματισμοί ελάχιστες δραστικές αλλαγές έχουν επιφέρει, ενώ είναι πολιτικά σαφές ότι, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ένας ανασχηματισμός ενέχει περισσότερα ρίσκα απ’ ό,τι πιθανά οφέλη.

Σημειωτέον, συνομιλητής του πρωθυπουργού επέμενε χθες προς το protothema.gr ότι θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να γίνεται…πιστευτός, καθώς λέει ευθέως αυτό που σχεδιάζει να κάνει και δεν κρύβει κάποια τακτική κίνηση πίσω από αυτά που λέει δημοσίως. 

Με αυτό το σκεπτικό, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης επιμένει δημοσίως στο να πάει με αυτό το κυβερνητικό σχήμα στις εκλογές, αυτή είναι και η πολιτική του προσέγγιση χωρίς αστερίσκους.

Την ίδια ώρα, όμως, ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν κατεβάζει ρυθμούς, παρά την προοπτική του θερινού διαλείμματος, αλλά και της μακράς προεκλογικής περιόδου που αναπόδραστα συνεχίζεται. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει σήμερα το απόγευμα το παρών σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την παρουσίαση του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), το οποίο λειτουργεί κυρίως για τους νέους ασφαλισμένους με κεφαλαιοποιητικά και όχι αποταμιευτικά χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η δια ζώσης συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου της πολιτικής σεζόν, με τους υπουργούς να έχουν ήδη κληθεί…αρμοδίως να προετοιμάσουν τις στρατηγικές προτεραιότητες των υπουργείων τους και για τους πρώτους μήνες του 2023. 

Όσο για το «καλαντάρι» της Βουλής και αυτή την εβδομάδα, αυτό είναι γεμάτο, προκειμένου να κλείσουν οι νομοθετικές εκκρεμότητες προ της θερινής διακοπής.

Στο «μενού» του κ. Μητσοτάκη, δε, είναι και οι περιοδείες, καθώς στο πρόγραμμα είναι πριν τις διακοπές σίγουρα μια επίσκεψη στην Κεφαλονιά. «Εμείς θα συνεχίσουμε τις περιοδείες μας. 

Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση. Ποιος αντέχει τον πολιτικό μαραθώνιο», είπε χθες στο Προεδρικό ο πρωθυπουργός, δίνοντας το μήνυμα ότι επίκειται...κούρσα αντοχής.

epirusblog.gr
5 of 5
«Φρένο» Μητσοτάκη στον ανασχηματισμό, «γκάζι» στο κυβερνητικό έργο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4893790397641220463
item