Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Διάσπαρτες εστίες σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη και Διώνη

O χάρτης με τα ενεργά μέτωπα σε Γέρακα, Παλλήνη, Ανθούσα, Διώνη - H φωτιά κατακαίει και από τις δύο πλευρές της οδού Μαραθώνος - Πάνω από 80 χλμ την ώρα η ταχύτητα των ανέμων - Πού υπάρχουν εκτροπές στην κυκλοφορία

Διάσπαρτες εστίες σε ΓέρακαΑνθούσαΠαλλήνη και Διώνη, υπάρχουν αυτή την ώρα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής από τον εκπρόσωπο Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος παρουσίασε και σχετικό χάρτη.

5ebd9026-1c80-48f0-b951-0b6802fc3815

Την ίδια ώρα, η φωτιά κατακαίει και από τις δύο πλευρές της οδού Μαραθώνος.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, έμφαση δίνεται στη ΝΔ πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του ΟΑΣΑ και ΝΑ επίσης, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ.

Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. 

Συνδράμουν Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα.


Αναλυτικά η δεύτερη ενημέρωση από τον κ. Αρτοποιό:

«Καλημέρα σας και πάλι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, αυτή εξελίσσεται στην περίμετρο που φαίνεται στο χάρτη.

Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι έντονες κόκκινες γραμμές, στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Έμφαση δίνεται στην Νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής, και νοτιανατολικά, επίσης στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ. Ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Συνεχίζει η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 Αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για την διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους προς ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται συνεχώς ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.

Για όποια εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ».

fwtia_penteli_in__4_
5647147
fwtia_penteli_in__1_
fwtia_penteli_in__3_

Πάνω από 80 χλμ την ώρα η ταχύτητα των ανέμων

Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση.

enaeria_mesa_prwi_xr
maketa_heli_fire_operation
Η φωτιά κατέκαψε δασική έκταση και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες.


Πού έχουν γίνει εκκενώσεις

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, μαζί με δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και του στρατού, κατέβαλαν κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Δυστυχώς όμως ο άνεμος, εκτός από τη μεγάλη ένταση, αλλάζει διαρκώς διεύθυνση. Τα φλεγόμενα θραύσματα, δηλαδή οι λεγόμενες «κάφτρες» μεταφέρουν τη φωτιά κατά τρόπο εντελώς απρόβλεπτο. Έτσι δημιουργούνται νέες εστίες, αλλά και αναζωπυρώνονται ήδη υπάρχουσες.

Σύμφωνα με  τον εκπρόσπωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, μέχρι αυτή την ώρα έχουν γίνει 600 απομακρύνσεις κατοίκων, ενώ έχουν σταλεί πέντε μηνύματα από το 112  για εκκενώσεις από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του ΓέρακαΒούλα Πικερμίου και Πανόραμα ΠαλλήνηςΠαλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή..

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 6:10 το πρωί της Τετάρτης εστάλη μήυνμα από το 112 για αποφυγή μετακίνησης στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Το μήνυμα καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη λεωφόρο Μαραθώνος από το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού μέχρι το Πικέρμι

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα 112 προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι - Ραφήνα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι - Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών»

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.

Ισχυρές  πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα

Στη φωτιά που εκτείνεται σχεδόν σε όλο τον ορεινό όγκο της Πεντέλης συνδράμουν, επίσης, 200 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες ενώ κατα τη διάρκεια της νύχτας διατέθηκαν 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και την προστασία των περούσιων στις περιοχές που εκκενώθηκαν.

egklwvismenoi_penteli_mk
5647063

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα:

- Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

- Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

- Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη

Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα

Eκτροπές στην κυκλοφορία


Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Πεντέλη, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής, στη Λ. Σπάτων και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Έχει διακοπει η κυκλοφορία των οχημάτων επι της οδού Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Σε ό,τι αφορά στην κινητοποίηση των κυβερνητικών παραγόντων, ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων λειτουργεί υπό καθεστώς «κόκκινου συναγερμού». Εκτός από τον υπουργό Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Βαγγέλης Τουρνάς, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής βρέθηκαν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.  Και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικο Κέντρο του ΕΚΑΒ.

epirusblog.gr
5 of 5
Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Διάσπαρτες εστίες σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη και Διώνη
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 4283692572549538334
item