Γιάννενα: Ένα νέο Κέντρο Πολιτισμού και μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης

Έναν χώρο που δε θα έχει σε τίποτε να ζηλέψει το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, παρουσιάζοντας μοναδικά αντικείμενα της Χριστιανικής εκκλησιαστικής τέχνης και παράδοσης των Ιωαννίνων, όπως όμως και της Εβραϊκής, θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην περιοχή από τη Δευτέρα.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων, κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά με μεγάλο κόπο να δημιουργήσει ένα νέο χώρο σε ακίνητο στην οδό Κουντουριώτη που «βλέπει» και προς την οδό Τοσίτσα, ο οποίος πρόκειται να λειτουργήσει ως ένα Κέντρο Πολιτισμού περισσότερο και λιγότερο ως Μουσείο, αν και όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος θα έχει και αυτή τη διάσταση.

Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο με την τοποθέτηση των εκθεμάτων στις προθήκες, που εντυπωσιάζουν με την αισθητική τους προσέγγιση και το φωτισμό, ωστόσο τα ίδια τα ιερά αντικείμενα και τα εκθέματα είναι οι «πρωταγωνιστές».

Όπως ανέφερε ο κ. Μάξιμος σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα, λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, ο ίδιος αισθάνεται υπερήφανος για το αποτέλεσμα, που θα αποφέρει στην πράξη ένα αποτέλεσμα πολύ σπουδαίο για την πόλη. 

«Συγκινούμαι, γιατί όταν είδα πρώτη φορά αυτό το κτίριο που είχε καεί κιόλας, το ερωτεύτηκα και είπα, ότι εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο και πιστεύω, ότι το καταφέρνουμε. 

Δε θέλουμε να είναι απλώς ένα ακόμη Μουσείο, αλλά ένας χώρος που σαφώς θα λειτουργεί και ως Μουσείο, αλλά θα αναφέρεται στην προστασία του πολιτιστικού και του πνευματικού θησαυρού και στην ανάδειξή του. 

Είναι ένας χώρος που σύντομα φιλοδοξούμε να συνδυάζεται με το Ψηφιακό Μουσείο που θέλουμε να δημιουργήσουμε και ευελπιστούμε, ότι από τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απάντηση στη μεμψιμοιρία

Στο περιθώριο της πρώτης άτυπης παρουσίασης του νέου χώρου, που θα εγκαινιαστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το πρωί της Τετάρτης

ο κ. Μάξιμος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τις προσεγγίσεις ορισμένων κύκλων στην πόλη, με αφορμή την επίσκεψη του Πατριάρχη και τον σχεδιασμό που γίνεται για το πρόγραμμα των επισκέψεων. 

«Δυστυχώς, κάποιοι δε σέβονται ούτε τον κόπο, ούτε την αγωνία για τα έργα που κάνουμε και βρίσκουν συνεχώς τρόπους για να μέμφονται και να μεμψιμοιρούν. 

Το γνωρίζετε, ότι από την ημέρα που ήρθα, δε σχεδιάζω για μία ημέρα ή για μία εβδομάδα, αλλά σχεδιάζω για τα επόμενα χρόνια και έτσι σχεδιάζω πολύ πριν τα πάντα. 

Δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε σοβαρό να υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας, που αντί να βοηθούν, να μεμψιμοιρούν και ειδικά αυτές τις ώρες», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

Πηγή: ele.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ένα νέο Κέντρο Πολιτισμού και μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1196111788679237997
item