Άρτα: Πλήθος κόσμου στην Αγία Παρασκευή του Δράκου

Έλαβε χώρα πριν λίγο ο πανηγυρικός εσπερινός στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής του Δράκου, στα Αμπέλια Αμμοτόπου...
Εκατοντάδες πιστών από την Άρτα αλλά και την γειτονική Πρέβεζα προσήλθαν και φέτος για να προσκυνήσουν το πανέμορφο εκκλησάκι με την εντυπωσιακή μεγάλη σπηλιά.

Ο ναός της Αγίας Παρασκευής του Δράκου, βρίσκεται σε απόκρημνο σημείο στις δυτικές υπώρειες της λοφοσειράς της Γκελμπερίνης. 
Η επωνυμία του οφείλεται σε θρύλο με τη μεγάλη σπηλιά μπροστά στην οποία είναι κτισμένη. Χρονολογείται στο β' μισό του 11ου αιώνα και είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες στην περιοχή της Άρτας. 
Πιθανότατα αποτελούσε καθολικό μικρού μοναστηριού για το οποίο όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες, ενώ μοναδικοί μάρτυρες είναι τα ερείπια κελιών που διατηρούνται στη νότια και ανατολική πλευρά του ναού.
Picture
Κτισμένος στον αρχιτεκτονικό τύπο του ελεύθερου σταυρού, είναι ένας σχετικά μικρών διαστάσεων ναός, που στεγάζεται με υψηλό κυλινδρικό τρούλλο στον κυρίως ναό και φουρνικό στο νάρθηκα. 
Το εσωτερικό του κυρίως ναού είναι στο μεγαλύτερο μέρος του επιχρισμένο και δεν φαίνεται να υπήρχαν τοιχογραφίες.

Η Δρακότρυπα

Ο ναός έχει κτιστεί στην είσοδο ενός επιβλητικού σπηλαίου, που είναι γνωστό ως Δρακότρυπα. Από εδώ σύμφωνα με την παράδοση εξορμούσε ένας δράκος που τρομοκρατούσε τους γύρω οικισμούς και εξοντώθηκε από την αγία Παρασκευή. 
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι κάτοικοι αφιέρωσαν τον ναό, καθώς και ένα παρεκκλήσιο εντός του σπηλαίου, από το οποίο διακρίνονται λίγα λείψανα. Πρόκειται για ένα χώρο λατρείας που αποτελεί μέχρι σήμερα δημοφιλές προσκύνημα. 
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Πλήθος κόσμου στην Αγία Παρασκευή του Δράκου
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 8196486964559940353
item