Μητσοτάκης: Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ζυμώσεις για ανασχηματισμό

Στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου επικεντρώνεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας.

«Προχωρήστε χωρίς καθυστερήσεις το έργο που σας έχει ανατεθεί» είναι το μήνυμα που εστάλη σε όλους τους υπουργούς, την στιγμή που το κλείσιμο των εκλογικών σεναρίων έχει ανοίξει αυτά του ανασχηματισμού. 

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα στοχεύοντας στην επαφή με τους πολίτες και την ανάδειξη των όσων έγιναν τα τρία πρώτα χρόνια διακυβέρνησης.

Η κυβέρνηση εισήλθε στο τέταρτο και πιο κρίσιμο έτος της θητείας με ανοιχτά μέτωπα σε όλα τα πεδία. Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, ελληνοτουρκικά και εσχάτως ξανά ο κορωνοϊός, προδιαγράφουν έναν δύσκολο χειμώνα. 

Ο πρωθυπουργός πήρε το πολιτικό ρίσκο, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, να εξαντλήσει την θητεία του, απορρίπτοντας τις εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. 

Για να βγει το ρίσκο δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για λάθη ούτε για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως λένε συνεργάτες του, και γι αυτό έχει ζητηθεί από τους υπουργούς να επικεντρωθούν στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και όχι στο κυνήγι του σταυρού. 

Το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ζητήθηκε από τους υπουργούς να κάνουν τις εισηγήσεις τους για τους στόχους του 2023.

Ζυμώσεις για ανασχηματισμό

Την ίδια στιγμή, όμως, στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για ανασχηματισμό. Το κύριο επιχείρημα όσων εισηγούνται μια τέτοια κίνηση είναι ότι θα πρέπει να δοθεί ένα σήμα επανεκκίνησης σε τομείς όπου δεν έχει σημειωθεί η επιθυμητή πρόοδος ή έχουν παρουσιαστεί δυσλειτουργίες στην παραγωγή κυβερνητικού έργου.

«Όλοι αξιολογούνται και κρίνονται» έχει διαμηνύσει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης και εκτιμάται ότι το μπλοκάκι του είναι γεμάτο σημειώσεις. Μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι είναι θιασώτης των στοχευμένων αλλαγών στο υπουργικό σχήμα και έχει αποφύγει μεγάλες ανακατατάξεις. 

Αυτή τη φορά, όμως, η συζήτηση για δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και σε άλλες δομές του επιτελικού κράτους, είναι πιο έντονη. Στο παρελθόν, ακόμα και το πολύ πρόσφατο, έχουν γίνει συζητήσεις και υπάρχουν σχέδια επί χάρτου για το ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στο κυβερνητικό σχήμα. 

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του και ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις για πρόσωπα και δομές που μπορεί να αλλάξουν.

Ο ίδιος το επόμενο διάστημα θα κάνει σειρά περιοδειών σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένη από σήμερα, οπότε και θα επισκεφθεί δήμους της Ανατολικής Αττικής και θα έχει ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους της περιφέρειας, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται επίσκεψη στις Κυκλάδες.

epirusblog.gr
5 of 5
Μητσοτάκης: Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ζυμώσεις για ανασχηματισμό
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8502067183991164533

Τα καλύτερα

item