Πώς να σταματήσω να είμαι αναβλητική;

H αναβλητικότητα είναι μια μυστηριώδης δύναμη που μας εμποδίζει να ολοκληρώσουμε σημαντικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον Timothy Pychyl, καθηγητή που μελετά το φαινόμενο στο Πανεπιστήμιο Κάρλετον του Καναδά, η αναβλητικότητα είναι ένας λάθος μηχανισμό αντιμετώπισης στον οποίο «υποκύπτουν κάποιοι άνθρωποι για να νιώσουν καλά».

Συνήθως συμβαίνει όταν έχουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό που μας φοβίζει ή μας  αγχώνει, οπότε καταλήγουμε να χρονοτριβούμε.

Αυτή η εναλλακτική μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για λίγο, δυστυχώς όμως η πραγματικότητα μας εκδικείται!

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Σε έρευνά του ο Timothy Pychyl διαπίστωσε ότι φοιτητές που ανέφεραν πως συγχώρεσαν τους εαυτούς τους για την αναβλητικότητα στο διάβασμα για την εξεταστική κατάφεραν να είναι πιο επιμελείς στο επόμενο εξάμηνο.

«Οι περισσότεροι πιστεύουμε ενδόμυχα πως η συναισθηματική μας κατάσταση θα πρέπει να ταιριάζει με τη δουλειά», εξηγεί ο Timothy Pychyl. Αυτό όμως δεν ισχύει. «Μπορεί να έχεις σπάνια διάθεση να δουλέψεις, αλλά και πάλι πηγαίνεις κάθε μέρα στην εργασία σου», τονίζει ο καθηγητής.

Το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να σπάσεις μια μεγάλη δουλειά σε μικρότερες εργασίες. Οι άνθρωποι που χρονοτριβούν είναι εξαιρετικοί οραματιστές, αλλά δεν οργανώνουν τη δουλειά τους.

epirusblog.gr
5 of 5
Πώς να σταματήσω να είμαι αναβλητική;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3220629163924075063
item