Επίδομα αδείας: Πότε πληρώνεται – Πόσες μέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα περιμένουν το επίδομα αδείας για να συμπληρώσουν στο μισθό τους για να πάνε και φέτος, έστω λίγες ημέρες, τις καλοκαιρινές διακοπές τους. 

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν επίδομα άδειας από τους εργοδότες τους που ισούται με τον μισό μισθό τους ή για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο ή ποσοστά, τα 13 ημερομίσθια.

Επίδομα άδειας: Χρόνος καταβολής

Τόσο οι αποδοχές αδείας όσο και το επίδομα αδείας προκαταβάλλονται στον μισθωτό κατά την έναρξη της αδείας του, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 8 του Α.Ν. 539/45, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 3 του Ν.Δ. 4547/1966

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος έως το τέλος Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

Χρόνος χορήγησης της ετήσιας άδειας

  1. Η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς το χρόνο χορήγησής της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.
  2. Οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι μιας επιχείρησης πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
  3. Οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους, που προστατεύουν παιδιά έως 16 ετών (φυσικά ή υιοθετημένα) και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων αυτών.
  4. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Σε περίπτωση που παρέλθει και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, η αξίωση για την άδεια μετατρέπεται σε χρηματική. Επομένως, η ετήσια άδεια για το έτος 2022 πρέπει να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023.

Αποδοχές αδείας και επιδόματος αδείας επί λύσεως της σχέσεως εργασίας

Σε περίπτωση λύσης της σχέσης εργασίας μισθωτού με οποιονδήποτε τρόπο (απόλυση, αποχώρηση απ’ την εργασία κ.λ.π.) πριν λάβει την κανονική άδεια που του οφείλεται, ο μισθωτός δικαιούται τις αποδοχές τις οποίες θα έπαιρνε αν του είχε χορηγηθεί άδεια.

Υπολογισμός της άδειας με online εφαρμογή

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής, που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του, να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:

Το ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ τώρα και στο κινητό σου:

 Όσοι έχουν Android Smartphone, μπορούν να το “κατεβάσουν” από το Play Store (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.gsee.kepea), ενώ εάν έχουν iPhone από το App Store, κάνοντας μια απλή αναζήτηση το «ΚΕΠΕΑ ΓΣΕΕ».

epirusblog.gr
5 of 5
Επίδομα αδείας: Πότε πληρώνεται – Πόσες μέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1247167072609664228
item