Γιάννενα: Στενοί και ακατάλυτοι οι δεσμοί του Μετσόβου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ιστορικοί, στενοί και ακατάλυτοι παραμένουν οι δεσμοί του Μετσόβου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου την Πέμπτη στην ορεινή κωμόπολη, έδρα άλλοτε της ομώνυμης Πατριαρχικής Εξαρχίας και με τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν εκατοντάδες κάτοικοι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ολοκλήρωσε το τετραήμερο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην περιοχή, κάνοντας μία στάση στο Μέτσοβο το απόγευμα της Πέμπτης, όπου κλήρος και λαός τον υποδέχθηκαν με θέρμη στον Ι.Ν της Αγίας Παρασκευής.

Μία ομάδα καβαλάρηδων που ίππευαν 20 άλογα προηγήθηκε της πομπής του Παναγιωτάτου, κάτι που θυμόταν άλλωστε ότι είχε γίνει και το 1999 στην προηγούμενη επίσκεψή του στο Μέτσοβο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε για τους ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν από τα μέσα του 17ου αιώνα το Πατριαρχείο με το Μέτσοβο και στάθηκε στους κοινούς αγώνες, τα κοινά οράματα και ιδανικά για την πίστη και την πατρίδα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο δήμαρχος Μετσόβου Κων. Τζαφέας, που δώρισε εκ μέρους του δήμου και της τοπικής κοινωνίας στον Πατριάρχη ένα ξυλόγλυπτο, εξαιρετικό δείγμα της μοναδικής ξυλογλυπτικής τέχνης του Μετσόβου.

Άρχοντας Οφφικιάλιος

ο Καθηγητής Μιχ. Τρίτος

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν της Αγίας Παρασκευής Μετσόβου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε τον τίτλο του Άρχοντος Οφφικιάλιου στον ομότιμο Καθηγητή Θεολογίας του ΑΠΘ, Μιχ. Τρίτο, για τον οποίο επιφύλαξε θερμά λόγια για την προσφορά του και την αφοσίωση στην Εκκλησία, όπως και για το διδακτικό, συγγραφικό και ερευνητικό του έργο.

Ο κ. Τρίτος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πατριάρχη για την εξέχουσα τιμή στο πρόσωπό του και με τη σειρά του αναφέρθηκε στο ρόλο και την προσφορά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον Πατριάρχη του Χριστιανικού μέτρου».

Τι είναι ο τίτλος του Άρχοντα Οφφικιάλιου

Όλα τα Πατριαρχεία διαθέτουν τους δικούς τους Άρχοντες και αποδίδουν ειδικά παράσημα, τα λεγόμενα οφφίκια (εκκλησιαστικοί τιμητικοί τίτλοι), σε προσωπικότητες οι οποίες εργάζονται για το καλό της Εκκλησίας και της ανθρωπότητας με το πλέον ξακουστό να είναι το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Ο τίτλος του Άρχοντα Οφφικιάλιου εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 3ο μ.Χ. αιώνα και δινόταν σε μια τάξη αξιωματούχων που ονομάζονταν οφφικιάλιοι. 

Αρχικά δινόταν μόνο στους κληρικούς, όμως με την πάροδο του χρόνου, στη βυζαντινή εποχή, οι τίτλοι αυτοί αυξάνονται σε αριθμό και οι περισσότεροι τιτλούχοι είναι λαϊκοί. Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι τίτλοι και οι διακρίσεις δίνονται μόνο σε εκείνους οι οποίοι εργάζονται για το καλό της Εκκλησίας.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στενοί και ακατάλυτοι οι δεσμοί του Μετσόβου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2795483785139975299
item