Θεσπρωτία: Ξαναμυρίζει γιαχνί στα πανηγύρια της Θεσπρωτίας

Γιαχνί ξαναμυρίζει στα πανηγύρια της Θεσπρωτίας, μετά από δύο χρόνια παύσης, λόγω κορωνοϊού.

Πρόκειται για γιαχνί κρέατος, αιγοπρόβειου κατά συνήθεια και σπανιότερα μοσχαρίσιου.  

Προσφέρεται δωρεάν από συλλόγους και εκκλησιαστικά συμβούλια και αποτελεί παράδοση. 

Πριν τον κορωνοϊό τα πανηγύρια μάζευαν αρκετό κόσμο, τώρα αρχίζει να επανέρχεται ο κόσμος στα ανταμώματα των χωριών, αν και υπάρξει σχετική επιφύλαξη, λόγω των πολλών κρουσμάτων. 

Στα πανηγύρια οι κάτοικοι συνήθιζαν τα παλαιότερα χρόνια να προσφέρουν σφάγια (ως προσφορά στον Άγιο), τώρα δίνουν χρήματα και αγοράζονται τα κρέατα,γιατί έχουν μειωθεί ή έχουν εκλείψει οι κτηνοτρόφοι, τα οποία μαγειρεύονται  σε μεγάλα καζάνια. 

Οι  προσφορές σε ζωντανά ζώα, αλλοτινά, αποτελούσετο αρχέτυπο του πανηγυριού, δηλώνοντας ευθέως τον ποιμενικό του χαρακτήρα. 

Αυτή η παράδοση, έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ  διατηρείται ακόμη και σήμερα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. 

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Ξαναμυρίζει γιαχνί στα πανηγύρια της Θεσπρωτίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 5024328425031070258

Τα καλύτερα

item